Ustna vprašanja - prof. Dolenjc-Voljč

Je ful prijazna, pa tut ne se ustrašit če pojma nimate kaj je pacientu. Urtikarija je namreč mela samo eflorescence v nivoju kože (NOBENE urtike), na zgornjem delu trupa pa je stvar bla kot iz knjige izrezana mikrosporija. Pa še v anamnezi je blo da je s kmetije. Ampak vpraša zelo usmerjeno in ful pomaga - najprej je vprašala na koliko časa je pacientka rekla, da žarišča izginjajo in nastajajo in pol od tm speljala pogovor na kaj mislim, da gospa ma. Tko da je bla v resnici kronična urtikarija edini možni odg. na vprašanje. Ko sm pol pod dd navedla mikrosporijo mi je pustila da utemeljim zakaj in me potem vprašala kaj pa ne gre skp, tko da res rada vidi da razmišljaš - ja majo kmetijo, ampak družina ni okužena, spremembe ne bi zginle na lasišču kar same,...

Za dermatosklerozo je že pred anamnezo povedala, da sodi verjetno v sklop revmatoloških bolezni in da tut oni niso zihr. Zahtevala je potem samo opis eflorescenc in idejo o tem kaj bi lahko blo. Prva ideja je bla lupus, kar ji je blo kar ušeč in je potem mal usmerjala. Tle je diagnostično blo samo to pomembno, da ma gospa zatrdele in otekle prste (to je tut sama še enkrat pudarla kot namig).

Vprašanja:
Tinea (ne pozabi, da morajo otroci z mikrosporijo se izogibat telovadbe, jo je treba prijavit na zavod in moraš pregledat vse družinske člane)
Medikamentozni eksantem vs. urtikarija (neki poveš o medikamentoznem eksantemu, potem pa te mal sprašuje kako bi ločil od utikarije - predvsem trajanje sprememb, pa poskus odtegnitve zdravila, pa osnovna eflorescenca prvega je makulopapula)
Imunski eritemi, hotla je pa slišat sam exnthema nodosum (nujen rtg pc zarad sarkoidoze!)
------
Atopijski dermatitis (poudarjena diagnostika)
bulozne dermatoze (osnovna bolezen, ne spustit različnih tipov pemfigusa, diagnostika)
kronično vensko popuščanje (dd, ločevanje med njimi)

Slike: oba sva imela maligni melanom, bazaliom in ploščatocelični karcinom
Vedet moš kje se pojavlja bazaliom, kje pa ploščatocelični karcinom, kjeri je bolj maligen in zaseva
pri melanomu ga moraš ločit od znamenja - na sliki piše kaj je, potem ji pa po ABCDE principu utemeljiš zakaj je stvar na sliki benigna/maligna in je čist vesela, da znaš princip in ga uporabljaš, če pa še omeniš, da če nisi siguren lahko narediš dermatoskopijo in ocenjuješ po 3 točkovnem sistemu si jo pa že skor naodušil :D

Skratka ful prijeten izpit - če dost znaš je to kot en pogovor, kjer je tvoja naloga gap-fil. Pri meni se je namreč vrgla v razlago problematike zdravljenja mikrosporij, jst sm mogla pa vstavljat vmes povzročitelje, glavne značilnosti pa zdravljenje. Ful luštkano, čeprav je najprej šok :D Pa res je poudarek na zdravljenju - še ko ji vse poveš, preveri, če res veš da terbinafin daš samo za dermatofite.