Ustni izpit - prof. Lunder

Na izpit nas je bilo danes prijavljenih 10, zato je verjetno vse skupaj hitreje potekalo.
Po novem ima tudi prof. Lunder paciente, načeloma dva dobita enega pacienta. Povedal
je, da naj se ne ukvarjamo preveč z anamnezo in naj si pogledamo samo eflorescence.

Pacientka je bila sprejeta zaradi angioedema (Quinckejev edem), dodatno je imela še pigmentne nevuse na obrazu, rozaceo in pa spremembo na ustnici (je nismo dokončno definirali).
Ko poročaš, lahko sledi še kakšno podvprašanje o diagnozi (v smislu kaj je bil lahko vzrok za angioedem - hrana, zdravila, infekt,...), diferencialni diagnozi, zdravljenju...

Nato sem dobila dve sliki - pri obeh je prof. najprej povedal kratko anamnezo (koliko je stara oseba, kje točno so se spremembe pojavile, koliko časa trajajo,...). Prva slika je bil atopijski dermatitis v fossi poplitei pri otroku, na drugi glivična okužba dveh prstov na nogi, ki se je širila na stopalo - Tinea pedis.

Nato je sledilo še par vprašanj o luskavici: kako zdravimo blage spremembe, srednje hude in zelo hude spremembe. Se pravi od salicilne kisline, indiferentnih mazil, kortikosteroidnih mazil, kombiniranih mazil kortikosteroidov + salicilne kisline, calcipotriola, heliotalasoterapije, retinoidov, citostatikov, fotorerapije (SUP, PUVA).....predvsem pa ne uporabljamo kortikosteroidov per os (rebound fenomen!)....
Pa našteti sem mogla hujše oblike psoriaze.

In to je bilo to. :)
Je bilo pa to moje prvo srečanje s profesorjem in sem bila presenečena nad njegovo izredno prijaznostjo in mirnostjo. Tudi če kaj ne izpitu ne veš, pove on, da ni mučne tišine :) ali pa postavi dodatno vprašanje, tako da celoten izpit poteka kot pogovor.