Strokovni izpit (2008-01) (navodila in praktični primeri)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (strokovni_januar_2008.doc)strokovni_januar_2008.doc56 kB
Nekaj izkušenj, priporočil in podobno! (za januar 2008, ne se pozabiti prijaviti do 20.)
Zadeva vsebuje pisni, praktični in ustni del (lahko oproščen) in "zakonodajo".

PISNI DEL:
Pisni del je sestavljen iz 32 vprašanj, skupno je možno doseči 128 točk, za pozitivno 75 točk (~60), za oprostitev ustnega dela pa mislim da 95 točk.
Navkljub vsem strahovom, je pisni del pravzaprav lahek. Priporočila ..."Daj poglej si vprašanja in odgovore!" so smiselna le, ker navadno pri nekaterih eksotičnih vprašanjih v Temeljni literaturi (op.p. kaj je Temeljna literatura, si poglej spodaj...) ni odgovorov ali teme niso omenjene (zame so eksotika npr. blast poškodbe, o katerih nimam pojma...). Moje mnenje je, da če predelaš Temeljno literaturo, pišeš izpit skoraj gotovo pozitivno! Struktura pisnega dela in sistem točkovanja je močno drugačen kot pri kirurgiji ali interni. Poglej primer:

1. 24kg težkega otroka oživljamo:

a. dva profesionalca vedno v razmerju 15:2
b. en profesionalec vedno v razmerju 15:2
c. laiki v razmerju 30:2
d. otrokom lahko damo 5 poskusov začetnih vpihov

Na papirju za odgovore zgleda tako:

/ P(pravilno) N(nepravilno)
a
b
c
d

Pravilno izpolnjeno pa izgleda tako (upam, da je prav, hehe):

/ P N
a x
b x
c x
d x

Obrazložitev:
odgovor a je PRAVILEN (dva profija vedno oživljata 15:2)
odgovor b je NEPRAVILEN (eden profi lahko oživlja 30:2, če ima težave pri prehodu!!!)
odgovor c je PRAVILEN (laiki navadno oživljajo v 30:2)
odgovor d je NEPRAVILEN (otrokom damo vedno 5 poskusov začetnih vpihov)

Triki so pogosti, a načeloma so vprašanja dokaj jasna! Poglej b odgovor - profesionalec bi naj oživljal v razmerju 15:2, LAHKO pa tudi 30:2 če ima težave pri prehodu iz izvajanja kompresij na izvajanje vpihov; v bistvu moti samo tisti VEDNO, kar načeloma ni pravilno. Kot rečeno, vprašanja so načeloma jasna in trikov ni dosti, so pa!!

Točkovanje : za vsak pravilen odgovor dobiš 1 točko, za vsak nepravilen odgovor pa NE DOBIŠ NEGATIVNIH TOČK!!! Torej ne puščaj prazno, še vedno je "fifti-fifti"! Za zgornji primer bi načeloma dobil 4 točke, če bi se zmotil pri enem 3, pri dveh 2,...potem jih je pa še 31, hehe!



Aja, po papirju NE SMEŠ pisati (na tistem za odgovore seveda ja!), imejete svinčnik in radirko. Če ti je vprašanje nejasno, ti kaj dodatnih informacij načeloma ne bodo dali. Primer: kombitubus - namesto ezofagealni in trahealni del so napisali modri in beli del (a veš kakšne barve je kateri). "Komisijonar" je vzel telefon in šel ven, potem je prišel čez minuto-dve nazaj in nato še po minuti povedal kateri je kateri (verjetno pa ni vedel, pa je zato moral klicati, hehe!). 1 ura za odgovarjanje je načeloma dovolj, a na preveč!


PRAKTIČNI IN USTNI DEL:

Vse skupaj je načeloma v istem tednu, pisni v pon, ostalo v sre, čet ali pet. Čeprav bi sicer lahko izvedel kdaj in pri kom boš, že prej, se ti "komisijonarji" razkrijejo navadno nekaj minut PO danem terminu mučenja (ja, lahko da zamudijo, hehe!). Skupino sotrpinov sestavljajo 4 kandidati.

Praktični del je sestavljen iz anasteziološkega dela in ALI kirurškega ALI internističnega (ali pediatričnega, odvisno kdo je v komisiji).

Mojo komisijo so sestavljali : Hribar - anasteziolog, Možina - internist in kul tip na B... - nevrokirurg. No, to je bila "sedmica na lotu", hehe!

Če je v tvoji komisiji Vlahovič, velja samo zaporedje dogodkov, uspeh pa je pri tistih, ki res ne OBVLADAJO načeloma nepredvidljiv. Ker ga nisem imel (sem prej daroval bogovom, hehe!), lahko povem le tisto kar sem slišal. NE PUSTI SE MOTITI, dela ravno to! Ko boš dobil lutko, boš moral delati po BLS; ALS in ACLS v REALNEM ČASU! Baje reče: "Ne govori, delaj!" Pri tem te bo motil. Ko boš npr. poskusil defibrilirat, .... POZOR, vsi proč, jaz proč,... ti bo nastavil na asistolijo, ki je ne defibriliraš. VEDNO poglej monitor, preden prožiš! Kaj zdaj Ja, odložiš, sprazniš, nadaljuješ v REALNEM ČASU!!! Pa kakšni čuden ritem ti nastavi, kakšno široko tahi,...No ne vem, če je to vse res, ampak vsaj približno, za orientacijo! Torej vadite na lutkah, če je le mogoče!
Pri drugih je navadno vse bolj upočasnjeno in veliko več debate. Daleč od realnočasovnih pogojev, vendar kljub temu znati moraš, čeprav ti pomagajo (poglej kdo je sestavljal mojo komisijo).

Pri meni je bilo torej takole:
Lutka, Hribar (car nr. 1):
Ja, pa te kličejo, da je ena ženska nenadoma kolabirala, leži na tleh in je nezavestna,.... Ti se pripelješ tja, zraven imaš enega asistenta (pomembno, ker si ti šef in mora on skakati kot mu veliš, haha!) No, kaj pa potem In potem greš po BLS, ALS, ACLS,.... Pa preverim odzivnost,....aja pol pa grem preverjat dihalne poti,...hej sem že notri, A with c (airway with c-spine), preverim dihalna pota, zvrnem glavo (ali pa ne...) in privzdignem spodnjo čeljust, a vidim kaj v ustih, odstranim z enim poskusom, gledam, poslušam in čutim, če diha... ne diha... preverim posredne znake cirkulacije in tipam karotido (pa nič več kot 10 sekund),.... "tristo kosmatih mravelj ali po južnjaško.....", tipica je v srčnem zastoju, gremo akcija, leti po defi pa po druge stvari, vse mi prinesi!!!, pa HITRO!!!..., jaz bom 30:2, ...priklopi ga, da vidima kaj je,.... ti 30:2 in gledaš, on pa že npr. nastavlja IV dostop (Hribar je rekel: sine ne boj se, vrat navadno nikoli ni "oblečen", samo pikaj jugularko), ...to bo VF..., dajva na 200J bifaz in ga bom stroso (ja, štajrc sn...), bejži bek in vleči adrenalin 10mL 1:10000 za pol... (saj veste, pred 3. šokom pri vztrajni VF/VT brez pulza), ..... POK.... (tisti defibrilator sem videl prvič, neki stari, čudni, pa ni delal, zato nič POK),.... 30:2 takoj dalje dve minuti, ...ti pripravi za RSI...... Pač BLS, ALS in ACLS. Ne pozabi razmišljati o 4H in 4T!!!
No tako nekako, samo da imaš nekaj časa, malo se lahko pomeniš, malo pokažeš (kako boš defibrilirar, pa kako intubiraš, pa kaj bi bilo če, pa kaj bi ti takrat...). Je pa me Hribar hotel..... Med prevozom delaš kaj .....monitoriraš, paziš,.... Dobro, imaš EKG, pa lep ritem, tlak je bil, ko si prej meril 130/80, meriš oksigenacijo, ki je 97, imaš ga intubiranega, je na ventilatorju z 10/min, 6-7ml/kg, prsa se dvigujejo, prej si potrdil pravilno lego tubusa, ti pa si v helikopterju nad Kočevskim rogom in ne moreš nikjer pristati! (ja, res je to rekel, car....) ....... potem pa naenkrat nula na kapnografu, pa ravna črta na saturaciji..... Na kratko: ženska je ponovno v srčenm zastoju, tokrat PEA!!!!!!!, če ti gre v VF pa lahko med prevozom defibriliraš samo z tistimi gelpadi. Zastoj je resna stvar, ostalo je hec.
Torej tako nekako.
Potem navadno dva vzame kirurg, dva internist. Kdo kaj zahteva je različno, kirurg te lahko pošlje šivat, naš nevrokirurg je dal kolegoma brati CT glave (epiduralc, subduralc,..), GKS na bolniku,.. Ne vem. Internist ti lahko da tudi kaj praktičnega, kak EKG za posnet,...

Interni del praktičnega, Možina (največji car):
Vsedla sva se za mizo in mi je dal brat EKGje. To je vedno dobro dobro znat, hehe! Jaz sem delal največ po tej knjigi...


Authors: Thaler, Malcolm S.
Title: Only EKG Book Youll Ever Need, The, 5th Edition
Copyright ©2007 Lippincott Williams & Wilkins

No, enega ima, starega že kar nekaj let (10-20, hehe). Dober, za casereport! Izstopala je bradikardija, potem pa... AV blok I., pa AV blok II. bi lahko bil, težko si vedel kaj je P pa kaj T. V glavnem na koncu je bil AV blok III. Ampak, saj pravim, za casereport!
Kakorkoli, popolnoma sproščeno ti da nekaj EKGjev za brati, kakšen AMI, pa kračni blok, pa kakšno AF, ishemijo, perikarditis,... Pomaga ti! Pa res nobene panike, EKGji so navadno kar očitni. Sprašuje te kaj bi lahko bil vzrok, pa kje boš lociral infarkt, pa kaj pri zadnji steni (V4R, V8, V9), pa še o kakih ukrepih in terapiji,...
Kaj počenjo drugi ne vem točno, lahko da delaš kaj praktičnega, ampak je načeloma dokaj preprosto, običajno s pomočjo in brez kompliciranja! Pa saj že nekaj vendarle znate!!!

Ustni del izpita (sveta trojica):
Jaz sem bil zadnji in jim je verjetno bilo že dolgočasno (petek ob 14.), prvega so notri matrali vsaj 30 min, mene se mi zdi manj, a občutek vara (stres, pa to...).
Nevrkokirurg: Hotel je vedeti poškodbe glave pri motoristih. No, jaz sem začel s poškodbami vratu, pa prsnega koša, hehe! Ob pomoči sva hitro zaključila da te čelada varuje pred direktnim udarcem, ne prepreči pa deceleracijskega mehanizma poškodbe.
Hribar: Ja, pa te kličejo, da je spet en pijan mehanik hotel preveriti nivo bencina v tanku, ker je bilo v garaži temno in luč ni delala, si je seveda pomagal z ............ (kaj je rekel itak veste, drugače piše čisto spodaj, hehe). Hotel je vedeti nekaj o opeklinah (povrhnje in globoke, ocena površine, tekočine po Parklandski, analgetitki-navadno ne tiste ki nižajo RR-ketamin torej, zapleti,....). Pa podvprašanja, pa seveda pomaga, pa triki. Recimo: ker gre pri obsežnih opeklinah za sistemski problem-sproščanje mediatorjev, izguba proteinčkov,...v glavnem končala sva da je otečen tudi po neopečenih delih, tudi jezik -dihalna pot je ogrožena - potrebna je traheostoma - po morebitni ekstubaciji ga ne bo nihče mogel ponovno intubirati. No, do odgovorov sva prišla skupaj. Ta Hribar je zgleda veliki "kvartopirc", vedno neki triki,...
Možina: spet, te kličejo, pa povedo da je tip kolabiral, izgubil moč v nogah in jih sedaj ne more premikati, da ima hudo bolečino v prsnem košu, da se širi v hrbet,.... Kaj boš! Vse skupaj spet sproščeno. Jaz sem pomislil na AKS/AMI. Potem pa sprašuješ, pa ti pove kaj je še z njim narobe,.... Recimo: izmeril bom krvni tlak,.... je 80/50,.... Kaj je zdaj to, tip bi moral biti šokiran, on pa tam sedi, je orientiran,... ima pač bolečino pa ne premika nog. Kako ti pomagajo Možina reče,.... ja na .....DESNI..... je bil tlak 80/50. Pa rečeš ti..... AHA, na DESNI!!!! Aja, kaj pa na LEVI Pa reče Možina, na levi pa 130/90. Pa rečeš ti,... tole bo pa disekcija aorte tip A, čim "nižje tlake", pa nič antiagregacije (se pravi, ker se mu hotel dati na začetku MONA, je lahko, samo brez A!) pa hitro v bolnico. Kaj potem, ni bilo več tako pomembno. Nog ne premika zaradi motnje v pretoku arterije, ki oskrbuje hrbtenjačo, zato parapareza (to sem celo sam vedel).
V glavnem je zame zgledalo takole, sicer preprosto, ampak si pa vseeno mogel nekaj vedeti!!!

Praktični in ustni zgledata torej tako, vsaj zaporedje. Eksotika se navadno ne pojavlja, načeloma gre za primere, ki so stvarni, na katere si ali pa boš lahko naletel.
No pa še vseeno nekaj eksotičnega iz našega roka (ustni del), dodatna obrazložitev kolega bo verjetno na netu, sliši se HUDO, ampak...:

Okultna likvoreja in njena diagnostika, zapleti

Pa še na kratko o pravno/zakonsko/ureditvenem delu:

Obstajajo kopije (poglej fotokopirnico na Onko), nekako slabih 20 listov, kjer so na začetku vprašanja. Res je, komot lahko začneš šele tisti dan, nekateri so celo začeli kar tam. Enkrat dobro prebrat je že skoraj dovolj. Ženska ti da navadno 3 vprašanja, potem pa malo debatirata. Običajno so takšna: Kaj je to ugovor vesti, pa kaj je državni zbor, pa kako se voli predsednika države, kaj je zdravstveni dom, katere ravni javnega zdravstva poznaš, kaj je osnovno zdravstveno zavarovanje, kdo kaj financira, kaj je Zdravniška zbornica in kakšne so njene naloge, kaj je to koncesija, kaj je to strokovni nadzor, kdo ga izvaja... Saj pravim, tistih 20 listov to kar se sprašuje V CELOTI pokriva. Ženska ne komplicira, to po mojem ne moreš rukniti! Ministrstvo za zdravje je na Štefanovi 5, v centru Ljubljane, nasproti Ministrstva za notranje zadeve, blizu je še npr. Nama, pa SKB, tudi K4, hehe, za kakšen pir...

Navajam še literaturo po kateri sem se pripravljal (Temeljna literatutra, vsaj zame, hehe):

- European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2005 (BLS; ALS; ACLS,...)
- Grmec, Kupnik, Čretnik : Oskrba poškodovancev v predbolnišničem okolju, 2006
- Oxford handbook of Clinical Medicine: predvsem poglavje Emergencies
- EKG pa po tisti, ki jo omenjam zgoraj


(pijan mehanik bo valjda prižgal vžigalico, da pogleda v tank...)


Aja, pa veliko sreče. M