Strokovni izpit - ustni del

Zdravo!
Ker vedno znova po mailing listah krožijo tudi vprašanja o tem ali onem profesorju na ustnem delu strokovnega izpita, pošiljam informacije s svojega izpita, za bodoce »sotrpine«.

V komisiji smo imeli: dr. Hribar (anesteziolog), dr. Možina (internist), dr. Geršak (kardiokirurg)

Komisija je bila res SANJSKA, vsi smo naredili brez komplikacij!!

HRIBAR:
• Prakticno dobiš oživljanje na lutki, mi smo vsi dobili VF. Pove ti scenarij v smislu: Prideš k 50 let staremu moškemu, ki se je zgrudil, imaš reševalni kombi in tehnika, kakšen bo tvoj pristop, .., katera zdravila + doze pridejo v poštev, kako si s tehnikom razdelita delo, na koncu še intubiraš). Ce znaš ACLS, se nimaš cesa bati!!
• Ustni izpit: Indikacije za intubacijo, opekline, tekocinsko zdravljenje, nevrogeni šok, spinalni šok (terapija – Medrol + doze), poškodba glave. Na splošno vsi anesteziologi zahtevajo precej natancne doze analgetikov, sedativov, relaksasov, reanimacijskih zdravil).


MOŽINA
• Prakticni del: odvzem arterijske krvi, vstavljanje NGS, snemanje in branje EKG-jev (AMI, AV blok,..)
• Ustni izpit: AKS, poškodba glave, astmaticni napad, anafilakticni šok, zastrupitve (CO, opioidi, benzodiazepini, …)
• Možina je CIIM-ovc in se baje še posebej dosti ukvarja s toksikologijo, tako da se ta glavne zastrupitve kar splaca naucit.


GERŠAK
• Prakticno: Preveza pooperativne rane ali pobiranje šivov (imaš zraven sestro, sploh ni problem).
• Ustno: DDg prsne bolecine, DDg abdominalne bolecine, disekcija aorte, DDg netravmatske bolecine spodnje okoncine (embolija, tromboza, poplitealna anevrizma..), sprašuje veliko travme – gleženj, koleno, rama, medenica, stegnenica, podlakt..(v sklopu tega tudi DDg, terapijo v smislu – koliko casa in kašen mavec, kdaj kontrola, na kaj moraš biti pozoren – pulzi, perif. živci)

Izpit zgleda tako, da grejo najprej vsi na prakticni del iz oživljanja, potem jih gre polovica na prakticni del k internistu in polovica h kirurgu. Ko vsi opravijo prakticni del, se zacne ustni del. Vsak posebej gre notr, poslušajo te vsi trije clani komisije, vsak od njih ti postavi vsaj eno vprašanje. Sami od sebe ti takoj ne povejo ali si naredil ali ne (imaš pa seveda svoj vtis, kako so se odzivali na tvoje odgovore), ampak šele ko vsi koncajo z ustnim delom, povejo kdo je naredil in kdo ne. Tako, da vse skupaj traja približno od 9h do 13h.

Srecno!

You have no rights to post comments

Uporabniški račun