Pravni, praktični (Stanič, Kovač), marec 2016

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Pravni, praktični marec 2016.docx)Pravni, praktični marec 2016.docx12 kB

PRAVNI DEL:

Zelo prijazna gospa, sicer rada govori, tako da je 16 ljudi prišlo skozi v več kot 3h.  

Vse je vprašala zavarovanje (obvezno, prostovoljno, kdo plača obvezno – nekaj delodajalec, nekaj sam od plače, kdo še lahko plača obvezno-SPIZ, zavod za zaposlovanje…), pacientove pravice, enega opisat; ustavne pravice, enega opisat; kako je s stavko zdravnikov, ali jo moramo napovedat, kaj moramo vseeno delat; kri in krvni pripravki, transplantacija; ZZZS; ZZS – v kak seznam nas vpišejo… Vse zelo na splošno in brez kompliciranja. Naredili smo vsi v naši skupini.

PRAKTIČNI DEL

Na srečo sem imela samo praktični del, ki je bil gotov v 15 minutah. Verjetno zato ker sem bila v petek, zadnja na vrsti. Pravzaprav je bil bolj ustni oz. samo ustni, brez lutk, EKG-jev ipd.

STANIČ: v bolnišnici te kliče sestra, da se pacient ne odziva, kaj narediš? Preveriš odzivnost, sprostiš dihalno pot (ne diha, nima pulza), začneš oživljat, rečeš naj ti prinesejo defibrilator, daš ročke gor, maš ritem združljiv z življenjem - PEA, nadaljuješ z oživljanjem BREZ tipanja pulza, 2 min oživljaš, v tem času ti dajo elektrod gor, i-gel, po 2 min rečeš naj se vsi umaknejo, pogledaš na monitor, vidiš VF, daš ročke gor, napolniš na 200J pri bifaznem, 360 pri monofaznem, če ne veš kaki je dam kot da je monofazni, rečem vsi vstran, pogledam sebe da se ne dotikam pacienta, kisik stran, pa še enkrat pogledam na monitor - vidim da je ritem ki ni za defibrilacijo, rečem naj mi nekdo da energijo na 0 pa dam ročke nazaj in začnem nazaj oživljat.

Vse skupaj 5 min pogovora.

MIHA KOVAČ: Zelo prijazen zdravnik (SNMP), mi je dal roko, sva šla v predavalnico. Mam pacienta, ki je v anafilaktičnem šoku. Kako apliciram adrenalin – v mišico. Kak in koliko? BREZ redčenja! Ker če redčiš moreš dat 5ml v rit, kar je preveč =). Pol pa se stanje slabša, kam boš dal adrenalin. V žilo. Koliko? Titriraš po 0,05 ml – tako piše v novih smernicah, vendar mi je rekel da ne, malo zmedeno sem potem prišla do »pravilnega« odgovora 0,1ml. Kako redčiš – 1ml v 9ml FR, daš 1 ml. Rekla sem, da moreš bit izkušen za to. Pa je vprašal zakaj? Ker lahko pride do motenj ritma. Kakšnih? Tahikardnih, ker deluje na srce pozitivno inotropno in kronotropno preko alfa in beta adrenergičnih receptorjev. Kaj pa če sem sama na terenu, pacient pa se slabša? Sem rekla da bi vseeno dala, ker dokler bi počakala na izkušenega kolega, bi mi lahko pacient umrl. Pravilen odgovor =).

10 min in to je to.

Res je vse skupaj zelo stresno, vendar na koncu ni tak bav bav kot se zdi. Vso srečo tistim, ki vas to še čaka!

You have no rights to post comments

Uporabniški račun