Ustna vprašanja - Vidmar, Gradišek, Trotovšek

dr. Vidmar:
- praktični: oživljanje 3 mesečnega dojenčka (algoritem; ne pozabi, da ne smeš zvračati glave in da najprej oživljaš eno minuto in šele potem kličeš pomoč)

- ustni: od Botallovega voda odvisne srčne napake. Natančneje koarktacija aorte. Kako izgleda tak dojenček (spodnje okončine so hladne, blede, pulzi so slabo oz. lahko niso tipni. Problem pa je, da pride do akutnega levo stranskega popuščanja, nastane kongestija pljuč...). Kdaj se zapre Botallov vod?


dr. Gradišek:
- praktični v CITu:
Bolnik s hudo poškodbo glave. Ali ima intrakranialno hipertenzijo? Pogledaš na monitor in razbereš. Kako izračunaš CPP (MAP-ICP). Ali so nastavitve na venilatorju ok? Kakšen je tidal volume? Kakšno je normalno razmerje med vidhom in izdihom (1:2). PEEP - kakšen, zakaj je tak? Dobro si je pogledati nekje osnove ventilatorjev in ventilacije.
Nato sledi:
-aspiracija traheje preko tubusa (ni bilo pomoči sestre, on je bil zraven in si mu moral povedati kaj rabiš (aspiracijski kateter, podtlak, daš si masko gor, rabiš rokavice in eno sterilno rokavico (ta je spakirana v papir, ki ti ga, drugače je pa šuškava kot na Petrolu). Sestaviš skupaj. Obvezno je še potrebno popršiti kateter z lidokainom, nato dekonektiraš tubus, vstaviš kateter in poaspiriraš. To treba narediti sterilno. Zanimalo ga je, kaj in zakaj se je zgodilo z ICPjem (glej na monitor - naraste, ker dražiš sluznico, poleg tega gre pa tudi gor pCO2, saj se bolnik v tem času ne ventilira). Kakšen je bil aspirat? Pri meni je bil moten. Ali ima ta človek pljučnico? Ne vem. Rabil bi RTG PC oz. poslat. aspirat na kulturo.

- ustni: Bolnik med gastroskopijo aspirira. Kaj sedaj? Kako to vidiš? Prekineš preiskavo. Bolnik bo začel kašljati, lahko bo dispnoičen. Kako to veš? Na pulznem oksimetru po padla SpO2. Lahko postane tudi bradikarden. Kje je pljučnica ponavadi (desno, zaradi kota bronha). Bolnika sprejmi v bolnico. Intubacija (zdravila + doze). Naredi RTG (nič ne pokaže, saj je prezgodaj, boš pa imel za primerjavo). Kdaj se pokaže na RTGju aspiracijska pljučnica? Ali mu boš dal antibiotik? Ja, kriti mora tudi anaerobe.


dr. Trotovšek:
- ustni: bolnik star 50 let, kadilec, nenadna huda bolečina v zgornjem delu trebuha. Pride k tebi v ambulanto. Izprašaš anamnezo in status. Ugotoviš, da gre za akutni abdomen, perforacija želodca oz. dvanajstika. Analgetična terapija pri takem bolniku (opioid + antiemetik). Ad abd kirurg z rešilcem. Kaj pa če je tak človek že enkrat prebolel pankreatitis? Lahko bi šlo tudi za rupturo psevdociste.


Vsi trije izpraševalci so bili popolnoma korektni in prijazni, zahtevajo pa znanje.

You have no rights to post comments

Uporabniški račun