Ustna vprašanja - Trotovšek, Turel, Možina

Marec 2014

Možina
Praktični: oživljanje, klasični scenarij VF. Lepo vodi ves čas, na lutki pokažeš samo nekatere dele (predvsem kam daš ročke na pacienta). Ne se ustrašit predpotopnega defibrilatorja, ve da ga še v življenju nismo vidli in ves čas pomaga, zanimajo ga res samo ključne zadeve (ne spreminja odvodov, ne rabiš iskat a je bi ali monofazni, pač ravnaš se kot da ne veš, ritem ti pogosto kar sam pove, čeprav ga naštima tut na monitor:)

Ustni: DD prsne bolečine in malo o D-dimeru

Turel:
Praktični: Bučka (ang. spacer) za sestavit. Ni neka znanost ampak odgovora, da tole prvič mam v rokah in da sem do sedaj sam slike vidla, ni bil vesel. Si je fino pogledat doma... Tut kako razložit asmatiku kako vzet zdravilo (ma na pladnju, ki si ga pripravi za izpite gor, pri meni je samo nekaj bežno omenil). Pomembno: Uporaba spacerja je za otroke, odrsale, ki niso zmožni pravilno vdihnit in TAHIPNOIČNE (prehitro dihajo, da bi lahko normalno vzeli zdravilo). Pri otroku daš zraven masko, ker večinoma jih ne boš prepričal, da sami vdihnejo. Nadaljevala sva z nastavkom za Venturi masko, ki ti ga porine v roke, češ kaj je to. Treba vedet vse možne kisika za katere maš nastavke. Pozor: NIKOLI nekomu s KOPB ne daš nosni kateter, ker ne moreš nadzirat kok kisika mu daješ in ga lahko ubiješ (če ma majhne dihalne volumne je že 2L preveč), zato vedno Venturi masko.

Ustni: CVI - gospod neodziven za gostilno. ABCDE, ko pri C poveš, da 220/120 tlaka ne bi bistveno nižal je bil zadovoljen in veliko več ni bilo treba povedat

Trotovšek:
Ustni - 19-letna punca po trombozi, že imela opravljeno trombolizo, sedaj v dnevnem hospitalu. Kličejo te, ker se ji stanje poslabša. ABCDE. Boli jo v trebuhu, ki je napet. Pomembno je bilo da jo takoj začnem nalivat, vzamem kri in naročim kri, ne čakam na UZ, če ga ne morem dobit še 1h. Potem od kje krvavi? Je bla čist zdrava prej. Mal sem šla v smer anevrizme aorte, ampak je rekel, da pri taki ženski prej na iliakalnih arterijah in da sam tromboliza ne bi bla dost za izzvat rupturo. Potem sem začela razmišljat o rodilih, kjer me je lepo vodil, da sva prišla do ovulacije. Pol je pa razložil, da je mel bolnico ki je na ta način zgubila 4L krvi v trebuh.

Vse skupaj prijetna izkušnja, vsi izpraševalci tudi oprostijo kako neumnost, če se le držiš protokolov (ABCDE se je treba držat kot pijanec plota, ne glede na to, kok zdolgočaseni vmes zgledajo).