Ustna vprašanja - Hribar, Aplenc, Bošnjak

Praktični:
Hribar - reanimacija: Starejša gospa, ki se je nenadno zgrudila v trgovini, je neodzivna, prideš tja s tehnikom iz SNMP. Ne diha, ni pulza. Začneš z masažo, daš na monitor - VF. Poveš, kako bi defibriliral ...nato malo o zdravilih pri oživljanju (hotel je slišati, da je Amiodaron razredčen s 5 glukozo). Med preverjanjem ritma nato ozki QRS kompleksi-tipaš pulz-prisoten, še zmeraj ne diha, kaj zdaj? Predihavaš 10 vpihov/min, intubiraš - mi je dal v roke laringoskop in sem pokazala, kako bi postopala ... lutka je že nekaj strgana in vsaj meni nekako ni ratalo, pa ni bilo zato nič narobe. Med prevozom daš na respirator - dihalni volumen 6-7ml/kg. Kako spremljaš med prevozom, katere elektrode še nastaviš med prevozom...

Aplenc: snemanje EKG na SNMP, nato analiza posnetega EKG. Pokazal mi je še kanile, povedala sem katera je koliko G. Ali obstaja tudi 24G? Ja, rumena za majhne otroke :)

Ustni:

Aplenc: Primer starejšega gospoda, ki se nekaj dni bolj čudno počuti, danes 2x za krajši čas izgubil zavest. Kliče žena, kako postopaš? Ko daš na monitor je AV blok 3. stopnje, ... med prestavljanjem za transport na monitorju VT, pulz tipaš - debata o EK, konverziji z zdravili ...energijah, sedaciji pred posegom, katera zdravila glede na vitalne parametre.

Hribar: starejši gospod, prejšnji večer v gostilni, ponoči so ga svojci slišali, da je nekaj ropotal po stanovanju, zjutraj neodziven. Žena kliče, ti greš na teren s tehnikom. ABCDE - pr C ima nizek tlak - nastaviš kanal, daš tekočine, D - GCS 5 - intubiraš. Ponoviš ABCDE - tlak še zmeraj samo 70/?, nato debata o dopaminu, odmerek.

Bošnjak: sindrom konusa - klinična slika, kakšen mehur? (flakciden), kateri refleksi ugasli, zakaj ne tudi npr. patelarni?, najpogostejši vzrok za nastanek.