Ustna vprašanja - Dr. Bručan, Dr. Hribar, Dr. Vidmar

No pa je za mano! Tok enga kortizola je slo v nič za brezveze. :D
Tko kot je že nekdo nekje enkrat napisal, da pri opravljanju strokovnega izpita zlo dobr spoznaš pojem Addisonska kriza in občutek pri PSVT. :D Res je...AMPAK...pravijo tut "Strah je znotraj votel, Zunaj pa ga nič ni!" IN tut to drži kot pribito. ;)

Mal informacij o Strokovnem izpitu 18.3.2013:

Pisni izpit: Vsa vprašanja so se ponovila iz januarskega in februarskega roka. (Glej Medenosrce)

Ustni izpit:

Dr. Bručan:
Praktični:
On je res največji model! :) skos nasmejan, mal te povpraša kako si in hitr se na poti iz IPP-ja kjer morš ponavadi uzet vensko kri, al pa posnet EKG, zadebatiras o tem kaj bos ko bos velik in trenutni situacji o položaju mladih zdravnikov. U glavnem zelo sproščeno. :)

Ustni:
V naši skupini je vsak dobil en EKG in ga moral analizirati. Res najraje vidi, če greš lepo po vrsti: fr., ritem, P, P:QRS, PR, QRS, ST, T...U glavnem tko kot v knjigi. Pol te vpraša kaj bi to lahko bilo...Jaz sem imela AU 2:1. In pol se mal o tem poves..pol sva nekak prsla na AV blok III...pa spet debata o tem in kako bi zdravili...Pol še mal o AF in kako bi zdravil in to je blo to. u glavnem nč groznega. Kolegici sta imeli se EKG: hiperkaliemijo in pa eno bradikardijo...

Dr. Hribar:
Praktični:
Zlo Zlo vredu!!! Res ne komplicira...Imela sem primer....enga gospoda, ki je na avtobusni padel dol, te kličejo, prideš tja z reanimobilom...kako postopaš...ABCDE....ne diha, nima pulza, tlak ima 80/40...priklopiš na monitor VF...poveš kaj bi delal...jaz nisem izvajala dejanske reanimacije ampak sem samo govorila...pol me je vprasal, kam nastavis kanal ce na periferiji ne gre...poves da v jugularko...kako bi jo najdu pri enem debelem gospodu s kratkim vratom...orientiras se po adamovem jabolku in pol malo desno ali levo..
pol se malo kako postopas z gospodom ko se pojavi nazaj sinusni ritem..in to je blo to. :)

Ustni:
E n gospod ga je učeri mal žingal in prišel pijan domov...danes zjutraj ga najde žena, da težko diha, hrope, na glavi ima neko poškodbo in odrgnino, je bled in poten. Kako postopaš...ABCDE...plus ne veš kaj je z vratno hrbtenico...gospod je hipotenziven, leva zenica slabo odreagira , GCS je 6,--Intubiras. Ker je manj kot 9 in sumiš na poškodbo glave. Naliješ ga z fiziološko in daš adrenalin. Kaj pol? pelješ v bolnico z lučkami, na CT glave in posvet z nevrokirurgom.

Dr. Vidmar:
Pediater, zlo skuliran nč posebenega...Vprašal me je vročinske krče..(to so bili vprašani tudi vsi ostali kolegi v moji in v naslednji skupini)..Ne komplicira, poveš 5 stavkov o tem...Kako bi zdravil...ne pozabi omenit da daš diazepam REKTALNO. In to je bilo to. :)

ZAKONODAJA:
Imela sem jo na isti dan kot ustni in praktični...dodaten stres...ker itak ne pozvečaš pozornosti dokler res ni nujno potrebno.. Mislim, da sem se največ naučila ravno 4 ure preden sem šla odgovarjat na ministrstvo in ko sem končala z urgentim delom..ker prej se ti enostavno ne zdi pomembno. Predlagam ti, da si vmes tekom učenja urgence VSAJ prebereš zakonodajo...seveda skrajšano verzijo (slajdi, ali kopije iz onko-20strani). Predlagam oboje. So vprasanja, ki se pojavljajo.
Nas so sprasevale 3 tete...vem za imena 2...ena je Tina Jamšek, tadruga pa Mirjam Razinger...Obe ZELO FAJN!!! Ponavljala so se vprašanja:

Pacientove pravice
Koncesija
Pacientove dolžnosti
Primarna, sek., terc. raven
Obvezno zdr. zavarovanje
Dopolnilno zdr. zavarovanje
Potek prijave na specializacijo, kdaj zdravnik dobi licenco
Vrste nadzora

Ne komplicirajo, če ne znaš pomagajo. :) to je to ! Na koncu vidiš, da sploh ni tako hudo, ampak ja morte it čez to, da bost to ugotovili. ;)

Veliko sreče!!! ;)