Ustna vprašanja - Vidmar, Betellino, Bručan

Zdravo.

Vidmar:
praktični: aspiracija novorojenčka in na modelu TPO 5 let starega otroka
ustno: zelo hude tope poškodbe glave (kaj so, kako izgledajo, prva pomoč, kolikšni so dihalni volumni in frekvenca dihanja pri umetni ventilaciji, v kakšnem območju vzdržujemo etCO2,...

Batellino:
scenarij1: mama pripelje 5 let starega otroka z anamnezo: nekaj dni prehlajen, vročina do 38,5 st.C, boleče žrelo, zdaj težko požira, slini se in se ji zdi, da otrok težje diha. kaj narediš? izmerim saturacijo. 88. urgentno z rešilcem na ORL v spremstvu zdravnika. na kaj sumiš? na akutni epiglotitis. Nadaljevanje: otrok med prevozom postane cianotičen in neha dihati. kaj narediš? intubiram. Koliko krat? 2x. In če ne uspe? KOnikotomija. Kako pa to narediš? opis postopka.
scenarij2: mama pripelje 5 mesecev starega novorojenčka z anamnezo: otrok je bil 3 dni prehlajen z vročino do 38 st.C, celo noč je jokal, zdaj ga pa ne more zbuditi. kaj bi naredila? saturacija? 98- pa kaj vas moti? motnja zavesti. kakšni so pa vzroki? naštejem. kaj se vam zdi najverjetneje? infekt. kje? meningitis kot zaplet akutnega vnetja srednjega ušesa. ja seveda- ali uroinfekt ali pa ušesa... vedno pogledati ušesa pri otroku. kaj je pa še zaplet akutnega vnetja srednjega ušesa? mastoiditis.
scenarij3: skupina 15-letnikov se vrača z zabave, kjer je eden nenadoma oglušel. Kaj narediš? pogledam bobniče. bobniči so bp. pa fant je star 15 let. pokličem starše. ja, seveda- ali pa še policijo. kdaj pa napotiš na orl? nujno naslednje jutro.

Bručan: iz službe pripeljejo gospoda, ki je nenadoma izgubil zavest, zdaj ga tišči v prsnem košu in ga duši. na kaj sumiš? na pljučno embolijo. ga zanima, če sem to na MS prebrala in da ni nič narobe s tem... =)
in sva nadaljevala... vse o PE (EKG spremembe (S1Q3T3, znaki obremenitve desnega srca, inverzni t val v V1-V3), motnje ritma, ki se pri tem pojavljajo (AF, atrijska undulacija, SVT), diagnostika (ekg, rtg pc, uz srca, venti/perf. scintigrafija, CT angio) kaj pa klasična angiografija? sem mu povedala, da danes redko, če ni drugega. in mi je povedal, da je velikokrat v trenutku aplikacije kontrasta prišlo do motenj srčenga ritma v smislu VF... zdravljenje? tromboliza. s čim pa? alteplaza. kaj pa še? urokinaza. pa kaj še lahko? kirurško... to je bilo to...