Ustna vprašanja - Diallo / Trotovšek

PRAKTIČNI IZPIT marec 2012

DIALLO

Reanimacija na lutki. Z rešilcem ti pripeljejo nosečo gospo, 35 let, doma je imela nekaj dni vročino, danes je tožila, da težko diha, potem se je zgrudila. Med prevozom je imela tlaka 100/70, izmerili so ji krvni sladkor (10), pulzni oksimeter je slabo kazal, ko je pokazal, je bila saturacija med 88 in 92, zato prihaja na Ohio maski. Ima že 1 kanal.
Ob prihodu se odziva z nerazumljivimi zvoki, smiselno lokalizira bolečino, oči ne odpira (GCS 8 -> razmišljaš o intubaciji). Na monitorju sinusna tahikardija. Pulz je tipen. Glede Ohio maske vprašanja: koliko L O2 odpreš, pokazat, kako jo namestiš, ne pozabit povedat, da najprej napolniš rezervoar in pokazat, kateri ventil zatisneš s prstom. ABCDE, 4T/4H, posebnosti pri oživljanju nosečnice (pri 20. tednu uterus do popka, nagnemo na levi bok oz samo podložimo desni bok, ker pričakujemo reanimacijo, masiramo višje na prsnici, zaradi napihovanja želodca in grozeče aspiracije zgodaj razmišljamo o intubaciji, uporabimo 0,5 št. manjši tubus zaradi fiziološkega edema dihalnih poti med nosečnostjo). Katere preiskave bi naredil (hemogram, elektrolite, biokemijo, CRP, troponin, D-dimer, PAAK, UZ..). Na kaj bi še pomislil (na prirojeno srčno napako, ki se včasih izrazi šele med nosečnostjo ☺)
Nato postane gospa neodzivna, na monitorju VF, defibriliraš 3x, masiraš, intubiraš, po 2 min na monitorju sinusna tahikardija, pulza ne tipaš -> gre za PEA, poveš, da bi naprej masiral in dal zdravila. Razen defibrilacije sem vse ostale postopke le opisala.
Prijazna, ne komplicira, super ☺

TROTOVŠEK

Opis postopka punkcije kolena. Kdaj se odločiti za punkcijo – klinična ocena, pozitiven balotma. Kako razložiti pacientu, povedati možne komplikacije, kaj, če se ne strinja s posegom, kaj so komplikacije v primeru, da se punkcija ne opravi. Natančen opis samega postopka – od razkuževanja do namestitve opornice. Kaj punktiramo – recesus..
V mojem primeru je potekal pogovor gladko, brez težav, enkrat me je hotel zmesti – vprašal me je, kaj so rtg kriteriji za punkcijo kolena, pa sem rekla, da ne vem in da bi se odločila glede na klinično sliko in je bil zadovoljen, saj rtg kriteriji sploh ne obstajajo.. ☺
Svetujem samozavesten nastop in raje zase obdržati kakšno neumnost, če nisi prepričan.
Srečno!