Strokovni izpit (2007-03)

Dragi živcni zanamec!

Strokovc je lušna mala medicinska matura, kjer so s tabo prijazni, ce si se vsaj prav dobro naucil razreševanja urgentnih situacij.
From Marec 2007.


Najprej greš na reanimatološki del:
Na koncertu siddharte te poklicejo na stran, tam leži nezavesten fant. Zenice ima ozke. Komisija je tvoja asistenca. Vse skupaj je ZELO sprošceno, vedo, da si živcn, zato so razumevajoci in potrpežljivi.
Ne hiti, premisli in delaj brez naglice, prav nikamor se ne mudi.
Vsak korak povej na glas, oni potrdijo..stvari pol ne delaš tolkintolk casa, pac tolk da vidijo da ti je jasno za kaj gre. Da veš zakaj bi ga predihaval, zakaj bi mu dal infuzijo, zakaj bi mu dal adrenalin/atropin/nalokson itd.

Potem na Prakticni del: šli smo citat ekg-je. Prepoznal boš dvig st spojnice, kakšen AV blok, kakšen kracni blok, kakšno bradikardijo..skupaj z Možino prideta do odgovorov, ce se ti kje zatika, no problemos.

In ustni:
Internist:Znan alkoholik je zjutraj na tleh najden pred bajto. Se ne odziva, podihava, tlak 80/50. ABC, ogrevanje, izkljuci hipoglikemijo, pomisli na portosistemsko encefalopatijo.

Anesteziologija: Delavec padel iz strehe, leži na tleh, se pogovarja. Tvoj pristop in obravnava. Kaj je to Glasgow Coma Scale, razloži opiši. Kako zdravimo povišan intrakranialni tlak, kaj je to cerebralni perfuzijski tlak.

Kirurg: Mlad fant med poukom vstane in se zgrudi na tla. Cez deset sekund pride popolnoma k sebi, vendar se mu mal rola. Whatz going on
Tle sm okol kolovratu in kolovratu, zvedu sm da ma tlaka 80/50, tahikardn, da mu je mal cudn v trebuhu..pa še skos sm rabu kr neki casa da sm pršu do..ja, a je mel kšno poškodbo..ja v kratkem ne..pac pa..ja pred dvemi mesci je neki padu na smucanju in se potolku levo bocno itd..uf, point je bla zapoznela ruptura vranice.