Ustna vprašanja - doc. dr. Grosek

Pisni izpit - klasična vprašaja!

Praktični in ustni potekata sočasno. Dobila sem 16letno dekle z sindromom kratkega črevesja po resekciji v medenici (pri starosti 1 leta so ji tam odkrili teratom). Sprejeta zaradi sepse, sicer že x-tič v pediatrični - če dodamo še njeno starost, ni težko zaključit, da je bil pregled pri punci enak kot internistična anamneza in status odraslega, s to izjemo da je nujno treba pogledat tudi sek. spolne znake! Ne pozabi vprašati za cepljenja.
S pacientko sem bila sama, ko se je vrnil dr. Grosek sem mu povedala anamnezo, kakšno stvar sva jo še dodatno vprašala, sicer pa me je potem spraševal o sindromu kratkega črevesa, kaj vem o tem (povsem zadostuje površno znanje iz kirurgije, seveda če si si tam to dobro prebral in se še nekaj spomniš). Ker ima pacientka parenteralni kateter je vzrok njenih seps le-ta, vprašal me je katere bakterije najpog. povzročajo sepso zaradi katetrov in s čim zdravimo (s.aureus, penicilini; njena sepsa je bila enterokokna - zdravimo z amoksicilinom)
Ker sem zatavala do malabsorpcije, me je potem vprašal če še kakšne bolezni povzročajo malabsorpcijo, nato me je vprašal še malo o celiakiji ampak nobene podrobnosti... (samo zakaj do tega pride itd.).
Akutna abdominalna bolečina - tak otrok ti pride v ambulanto, kaj boš naredil. Potem sem povedala vse opcije kaj lahko povzroči ak.abd. in je bil zadovoljen (brez detajlov).

oživljanje otroka (kot je že nekdo opisal samo TPO, že to da znaš razmerja je navdušen, DPO kaj šele odmerki zdravil ga ne zanimajo).

In še zadnje vprašanje: sladkorna bolezen (zakaj do nje pride, kako zdravimo - način dajanja inzulina je odvisen od starosti otroka, zapleti in dolgoročne posledice).
Potem pa še malo osebnih vprašanj ... sj veste, kaj bos specializiru pa kje bos delu pa tko naprej, stisk roke in prisrčne čestitke... fajn človek :)

LP pa srečno

You have no rights to post comments

Uporabniški račun