Ustna vprašanja - doc. Luzar

1.) Najprej gresta skozi test in te vpraša tisto, kar nisi znal. Potem izbereš listek z 3 vprašanji. Mene je pri vsakem vprašanju vprašal kako izgleda zadeva mikro, makro, kakšna je DD, terapija. Poglej si kožo (maligni melanom), ker zna biti kako vprašanje iz njegovih predavanj.
Je prijazen, samo moraš pa tudi veliko znat.



2.) hej! ni nujno da greš skozi test- naju s kolegico nobene ni vprašal nič iz testa. moja vpr so bla rak na dojki, granulomi pa še eno, ki se ga žal ne spomnim:) lp&veliko sreče na izpitu :)


3.) poudarek je na vprasanjih, iz snovi, ki jo je on odpredaval.


4.) a drgac listki so pa standardni iz MS kokr tok?
odg. Jaz se nisem preveč na to zanašala, ker nikoli ne veš, kaj ga prime.


5.) Pr mikro zna bit precej manj potrpežljiv in prijazen kot na ustnem (mogoče je pa odvisno od dneva). Če kljub temu, da te 2-3x vpraša "ali ste prepričani, da je to to?" rineš naprej, si v težavah... Zna se ti zgodit, da dobiš preparat nečesa, česar sploh ni specifično na vajah (lepo pa pove, da tudi on ne ve točno, kaj je na njih :P ). Meni se je recimo zgodilo, da sem od treh preparatov dobil 2 tumorja možganov, 1. je bil en od tistih iz skripta, 2. pa je bil nek nediferenciran gliom (semizdi) in je bil popolnoma zadovoljen, ko sem mu povedal samo to.
Vsekakor hoče slišat (in videt) celice značilne za to, kar gledaš. Začneš vsekakor s stavkom: "Vidim normalno/ortotopno tkivo česarkoliže." in to tudi pokažeš. To je že prvi korak do zmage. Potem pa pokažeš bolj "čudne" celice/tkivo in opišeš v čem se razlikujejo od normalnih in katera bolezen to je. Včasih malce namigne, kam moraš pogledat, da najdeš normalne/patološke celice. (meni je recimo rekel "Jaz sem normalne celice opazil že na treh mestih... je pa res, da jih je malo. Malce bolj ob robu poglejte."
Absolutno si zapomni: preparat samega maščevja (in nekje čisto ob robu čisto malo miceno enih rakavih celic) = invazivni duktalni karcinom dojke (mislim, da sem se tapravega spomnil... v vsakem primeru je karcinom dojke! in ne kakšen lipom, ...). Tega sicer nisem imel jaz, ampak smo s kolegi pogruntali, da je kar problematičen in da je pri njem večkrat. Kolegica je zaradi tega preparata padla :/ je kar vztrajala pri lipomu, kljub temu, da jo je 3x vprašal, če je prepričana :S



6.) se strinjam...obe dojki sta kar standardni pri njem
+ gliom oz kak glioblastom, meningiom, schwannom
+ ciroza