Ustna vprašanja - prof. Pirtošek



Mela sem izpit pri prof.Pirtosku in izgledalo je tako: prisli sva s kolegico na staro nevrolosko kliniko, prof. pa se ni bilo zato nama je dezurna zdravnica dala pacienta (vsaki svojega)- eden je imel Guillain-Barre, drugi pa miastenijo gravis. Vzeli sva anamnezo, naredili status... paè vse kar ti pride na pamet. Po dobri uri prof. se ni bilo in to je bil zlati cajt, da sva se lahko pripravili na poroèanje. Ko je po uri èakanja prisel sva zrecitirali anamnezo in status, vendar je hotel slisat le nenormalnosti, ki sva jih opazili in ne celotnega statusa. Te nenormalnosti si mu potem pokazal na pacientu - kako si jih ugotovil. Npr. demonstrirat VSE reflekse na lezeèem bolniku, povedat zraven korenine, misico in zivec, ki to misico ozivèuje. Potem smo sli v seminar in zaèeli s teorijo. Vprasanj je veliko, teme se hitro menjajo, poves le BISTVO, npr.:
- kako se kaze radikulopatija L4 (pokazes na sebi dermatom, tam so parestezije + patelarni refleks je ugasel)
- katere so reverzibilne demnece
- Gerstmanov sindrom (kje je okvara in kako se kaze)
- kako se kaze okvara NEdominantne poloble parietalnega lobusa
- kaksne nevroloske okvare povzroèi diabetes
- razlike med DISTONIJO, DISTROFIJO, MIOTONIJO in MIOPATIJO (definicije)
- kaksne so lahko okvare 3. mozg. zivca
- kako se zdravi migrena (prifilaksa + med glavobolom)
- kako razdelimo polinevropatije
- najpogostejsi vzroki polinevropatij

Prof. Pirtosek je ZEELOO prijazen, a zahteva znanje. Kolegico je poslal domov, ker ni znala preveè dobro Gerstmanovega sindroma in profilakse migrene; ne bo ji pa treba ponovno imeti pacienta èez 14 dni.
Torej: poglejte si obvezno njegova vprasanja na medenem srcu, obvladajte nevroloski status in bodite prijazni do pacienta (na to je prof. pozoren), pa boste odsli z velikim nasmeskom popraznovat narejen izpit! :)