Ustna vprašanja - prof. Prestor

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (nevrokirurgija_status.pdf)nevrokirurgija_status.pdf7120 kB
Najprej profesor dodeli pacienta, zelo pomembno, da se naredi dober status (v prilogi je status obrazec KO za Nevrokirurgijo), za vsako patološko najdbo v statusu sva nato predelala možne vzroke, tudi tisti, ki niso imeli povezave s celostno klinično sliko pacientke, nato sva se poglobila v diferencialno diagnoso pri pacientki, začel je z vprašanji kaj so znaki in simptomi povišanega IKP, razlike v različnih predelih intrakranialnega prostora, kaj so lahko vzroki (tumorji, anevrizme, krvavitve, meningitis...)ker sem imel na sumu Schwannom, sva predelala celotno anatomijo pontocereberalnega kota, piramide, slušnega orgnana, poteka živcev v tem področju, iz katerega dela 8. n. vznikne schwannom (vestibularnega), zakaj je retromastoidni subokcipitalni pristop boljši od ENT-translabirintnega in kdaj bi bil ENT lahko boljši (pod pogojem, da je pacient že gluh in bi bil tumor omejen na potek živca v kostnem delu, možna je tudi boljša preparacija facialisa, nekako je bil pa on bolj nagnjen k temu, da je še vedno boljši nevrokirurški pristop), vse simptome in znake tumorja, diferencialno diagnostično sem omenil še Meningeom, ki ga je pacientka dejansko imela, vprašanja o etiopatologiji meningioma, kje bi glede na simptome lahko bil pri pacientki- tentorij, katere strukture so v tentoriju v območju tumorja (sigmoidni sinus,, kam se drenira) Nevrokirurški del je dejansko na visokem nivoju.

Nato je vzel v roke svoje izpiske iz knjige in mi postavil vprašanja o zlomih Galeazzi in Montega, ledvičnih tumorjih in peritonitisih. Tu je zahteval mnogo manj, strukturirano od vzrokov simtomatike, diagnostike in zdravljenja.

Na koncu je v kaklulator vpisal ocene pisnega s kolokviji in oceno vseh 4 segmentov ustnega in zračunal povprečje in zaokrožil navzgor. Profesor je res prijazen a zahteva ogromno, izpit pa je potekal korektno, dejansko biga opravil mnogo težje in slabše, če ne bi bil to zadnji izpit, saj potrebuješ celostni pregled nad snovjo.

You have no rights to post comments

Uporabniški račun