Ustna vprašanja - doc.Koršič

Izpit poteka kot že omenjeno v 5. nadstropju KCLJ ob 8.00. Izpraševalec najprej dodeli bolnika, za katerega mi je dal 30 minut, da naredim hitro usmerjeno anamnezo in usmerjen status. Imela sem bolnika s hernijo diska lumbalno, po operaciji. Bil je brez kakršnih koli nevroloških izpadov. Nato sva se dobila v seminarju, kjer je potekal ustni del. Kot že omenjeno, se pogovor snema na diktafon (da lahko takoj preveri, če pride do kakšne nejasnosti, na koncu pa ta pogovor izbriše). Moja vprašanja:
-predstavitev bolnika (ali je nujna operacija, kaj je urgentno pri herniji diska)
-zlomi stegnenice (predvsem ga zanima, kaj je glavni problem, ne visoko/nizko energetske poškodbe, ampak da če gre za zlom diafize, potem to zelo krvavi, človek pade v hemoragični šok.... pafi mehanizmi, siecer ne v detajle, ampak obožuje pafi)
-poškodbe jeter (ni važno, da so tope in ostre, ampak želi slišati, da so jetra parenhimski organ, ki je bogato prekrvavljen, v kapsuli, ki je oživčena, in če pride do poškodbe, močno zakrvavijo, boli pa samo ovojnica). Tukaj me je spraševal še o poškodbah vranice, zakaj je nevarno (mladi, ker je hematopoetski organ) zakaj je nočemo odstaniti (vloga pri imunosti in pri otrocih hematopoeza)
-krvavitve v predelu lobanje - govorila sem samo o epi/subduralnem hematomu (iz česa izvira, kaj je bolj nevarno, kje je večja smrtnost, klinična slika, zakaj se tako kaže...), zraven sva obdelala še hidrocefalus in povišan IKT ter možganski edem.
-akutni abdomen (opredelitev, kirurški/ginekološki/internistični, od vsakega par primerov, kaj je problem, kako delimo kirurške, mehanizem šoka pri krvavitvah v trebušno votlino, perforacijah, apendicitis- klinično, kaj je problem, s čim zamenjamo - ginekološki AA)
-opekline (agens, globina, površina, kaj je problem - edem, utesnitev, motnje dihanja, odpoved ledvic, okužbe... pa mal mehanizmi prestopov tekočin...)
-ugriz kače, kako ukrepamo, kaj če pade bolnik v šok
Ko sliši, kar ga zanima, sprašuje naprej. Ko vidi, da vsaj približno razumeš, prevzame besedo in še sam pove kakšno zanimivost.

You have no rights to post comments

Uporabniški račun