Ustni izpit - prof. Veselko

Na izpit prideš v uniformi. Praktični je lahko mala kirurška (šivanje, punkcija kolena - nujno prej povaditi, če ne greš za nekaj časa domov), preveza, pacient. Jaz sem imel bolnico z pertrohanternim zlomom, po operaciji.

1. Poročanje o bolnici (anamneza in status-natančno). Delovna diagnoza. Kaj bi slikal, v katerih projekcijah. Potem ti da RTGje in pokažeš mesta zlomov, zraven te vpraša še anatomijo (pomembni deli kosti, žile živci, potek, inervacija). Kakšna bi bila terapija (vrsta imobilizacije - Braunova opornica (kako jo namestimo) do dokončne operacije (katere OS materiale bi uporabil, zakaj - kolčna plošča + DHS vijak). Možni zapleti po op. Podporna th z zdravili.

2. Pokazal mi je anamnezo in status iz urgence (travma B). Glede na prebrano sem povedal delovno diag. (poškodba zapestja) in projekcije slikanja. Dobiš RTGje, pokažeš zlome, anatomija zapestja. Th. (vrsta imobilizacije-mavec, vijak(nek posebni, "potopni"). Možni zapleti (psevdo artroza

3. Rak pljuč. Vrste, metastaze, th.

4. Prosti režnji. Razdelitev, imena, sestava.

5. Pooperativni zapleti. Zgodnji, pozni.

6. Izpah kolena. Mehanika obremenitve, poškodovane strukure, zapleti (okluzija a. poplitee, potek vseh živcev naokoli)

7. Teorija celjenja kosti. Per primam (tesen stik s pomočjo osteosinteze), per secundam (hematom, ki se pojavi ob zlomu in njegova organizacija).

8. Suprapubična punkcija. Kako se jo izvede, kdaj. Možni vzroki zapore urina.

Izpit poteka v sproščenem vzdušju. Spraševanje poteka hitro (vse skupaj vključno s pregledom bolnice cca. 1h10min). Veliko je podrobnih podvprašanj, ki jih ni v knjigi, če ne veš te pripelje do odgovora ali pove. Videti hoče kako razmišljaš. Všeč mu je klinika. Pomembno je dobro znati anatomijo (teoretično in RTG). Glede ocene se ne ozira na rezultat pisnega. (vsaj pri meni).

Profesor je specialist za koleno zato je potrebno ta sklep anatomsko res dobro poznati (tudi skripta iz anatomije ni dovolj, vse vezi, pripenjališča, mesta pritrditve obeh meniskusov, ovojnica, mišice naokoli, mehanika različnih poškodb)



Še izkušnje kolega pred mano:

Bil je dobre volje, malo sem ga cakal - 1h, ampak to smo ze tak navajeni od drugih izpitov.
Vprasanja: najprej mi je dal za pregledat enga pacienta s poškodbo rame (to mi je dal ker sem mel seminar poskodbe ramena)- je padu s pecikla in si zlomu zg. del humerusa. Ko sem mu pol porocal status, je ful natancno zahteval anatomijo vseh kosti, zivcev, zil na tem podrocju, povedal sem mu kaj bi od diagnostike jaz nardil, pol mi je dal RTG posnetke in sem mogu razlozit kaj vidim. Pol mi je dal se CT slike in sem moral se tisto opisat. Ampak pomaga in te malo usmeri, ce cesa ne ves. Tu sem potem povedal se zdravljenje, vprasal me je tudi, kaj bi se poleg kosti tu lahko poskodovalo (brahialni pletez, avulzija korenin).
Ostala vprasanja: -opekline (razlozis stopnje po dergancu, kak zgledajo, ukrepi pri oteklinah na terenu) -karcinom poziralnika simptomi, diagnostika, zdravljenje, prognoza, komplikacije -poskodbe meniskusa - anatomijo moras zelo dobro poznat (npr, da se med. stranski ligament deli na dva dela, povedat moras kje se kateri pripenja..., tudi meniskus se pripenja na vec mestih - poglej si kje vse), potem pa se vse o vrstah poskodb, po kakem mehanizmu nastanejo... tega sicer ni dosti v knjigi, ampak te vodi in hoce videt kak razmisljas. Je pa fajn da si iz kake druge knjige se malo koleno preberes - jaz sem si iz ene angleske in mi je kr prav prislo.
-pnevmotoraks, šok
-kaj je triaza
-suprapubicna punkcija - kdaj se uporablja (obstrukcija pod mehurjem - nastejes par stanj)

To je vse kar se spomnim, natancno si poglej anatomijo (zivci, sklepi), pa se mi zdi da ma rad urgenco, je bil vesel ko sem mu pri vsaki stvari povedal kaj je treba na terenu nardit. Pa verjetno bos dobil tudi kako rtg sliko za razlozit