Ustna vprašanja - prof. Koršič

Spodaj so zbrana vprašanja iz medenega srca in mailing liste (s komentarji kolegov in nekaterimi podvprašanji), ki jih profesor Koršič rad sprašuje na izpitu. Za izpit sem se dogovorila s profesorjem po telefonu – klicala sem na oddelek, na 01/5223263, lahko pa pišete na marjan.korsic-at-kclj.si.

Ustni izpit se začne ob 8.00. Na začetku kratek uvod s profesorjem v knjižnici, nato sledi 15 minut pogovora s pacientom. Jaz sem imela pacienta po operaciji diskus hernije. Mislim da vsega skupaj dobiš 7 vprašanj, prvo se nanaša na pacienta. Vsako vprašanje zastavi na široko in želi slišati osnove anatomije, osnovne PAFI principe, klinično sliko itd.. Zraven kirurgije svetujem še hitro ponovitev nevrologije in pa tudi njegove slajde in članek, ki so objavljeni na strani katedre za kirurgijo. Izpit poteka sproščeno, profesor je prijazen in zelo vesel pravilnih odgovorov ter komplimente stresa z rokava kot kakšen čarovnikJ

Moja vprašanja:

  1. Pacient (na kratko usmerjena anamneza in nevrološki status, nič kompliciranja; kasneje malo teorije okoli okvare ZMN, SMN, kakšen je normalni in patološki plantarni refleks,…)
  2. Dolge kosti (povedala sem par besed o anatomiji – diafiza,metafiza,epifiza, o arteriji nutriciji; sledilo še je vprašanje o zapletih in sem naštela tiste iz knjige za NMP)
  3. Mediastinitis in strukture mediastinuma (tukaj je še povedal, da zelo rad sprašuje retro/intraperitonealni prostor, mediastinum,likvorski prostor)
  4. Akutni abdomen (začela sem z razdelitvijo, kasneje me je vprašal kako ločim apendicitis od rupture folikla jajčnika – kri ne draži tako peritoneja (vprašal me je, če vem kaj je to Blumbergov znak), pa levkocitoza pri vnetem slepiču,..)
  5. Zapleti pri opeklinah (sem samo naštela: edem, utesnitev,motnje dihanja, ALO, DIK,…)
  6. Tromboza venoznega sinusa (iz primera o fantu/dekletu, ki izgubi zavest na žuru; pa še katere so naloge likvorja – lepo naštete na profesorjevih slajdih)
  7. Prva pomoč pri piku kače (iz knjige za NMP)
  8. Anatomija možganskega žilja, proge
  9. Kaj je v glavi oživčeno?
  10. Glavobol
  11. Nevralgija trigeminusa
  12. Naloge likvorja (regulacija temperature – glej slajde)
  13. Razvoj lobanjskih kosti, iz koliko kosti nastane lobanja, kdaj zakostenijo možg.šivi, kateri so (pri kolegici, ki jo je profesor peljal v operacijsko)
  14. Kraniosinostoza (težave,terapija)
  15. Hidrocefalus (zakaj nastane kakšen je normalen volumen likvorja, klinična slika – trias: glavobol, bruhanje,otrpel tilnik, vzrok je povišan IKT)
  16. Možganski tumorji (klinična slika glede na lokacijo, bolj nevarni so infratentorialni, ker povzročajo hidrocefalus in heniacijo, večinoma so benigni; benigni tumorji rastejo počasneje, simptomi se dalj časa razvijajo; sekundarni možganski tumorji (maligni melanom) so pogostejši od primarnih in so tudi v porastu)
  17. Tromboza venskega sinusa (zaradi dehidracije, nekaj besed o GVT, zakaj imamo lase na glavi?)
  18. Povišan intrakranialni tlak (kaj pogledaš? Očesno ozadje in vidiš papiledem – zakaj nastane papiledem?; herniacije ob povišanem IKT – kje, kaj, zakaj)
  19. Možganski edem
  20. Krvavitve v predelu lobanje
  21. Epiduralni in subduralni hematom (razlike, hitrost nastanka, iz česa izvirata, kateri je nevarnejši, kje je večja smrtnost, klinična slika, zakaj se tako kaže, ali se lahko ponovi, lokacija, kje se bolj mudi operirati)
  22. Poškode hrbtenjače (klinična slika, kdaj je urgenca)
  23. Discus hernia (teorija, 2 vrsti, kako jih ločiš, prognoza, kaj je urgenca, nujnost op. terapije (ni, razen če gre za kavdo-konus), ukrepi, konuervativna terapija=
  24. Razlikovanje ZMN, SMN
  25. Kavda in konus lezije
  26. Sončarica (hud glavobol, meningealni znaki, slabost,bruhanje, palpatorno trebuh neobčutljiv)
  27. Apendicitis (klinična slika, kako hitro je potrebno ukrepati, diferencialna diagnoza – ginekološki AA)
  28. Poškodbe jeter (ne zanima ga delitev na tope in ostre; tu je bol pomembno to, da so jetra bogato prekrvavljen parenhimski organ, v kapsuli, ki je oživčena, ob poškodbi zakrvavijo, boli pa samo ovojnica)
  29. Poškodbe vranice (nevarnost- pri mladih je hematopoetski organ, vloga imunosti; kaj boli?)
  30. Pankreatitis
  31. Akutni abdomen (opredelitev, delitev kirurški/internistični/ ginekološki in za vsakega nekaj primerov, delitev kirurškega AA, klinična slika, nekaj o bolečini, zunaj/znotraj abdominalni vzroki ginekološki vzroki AA, mehanizem šoka pri krvavitvah v abdomen in pri perforacijah)
  32. Zlomi dolgih kosti in zapleti (predvsem o maščobni emboliji)
  33. Zlom ključnice
  34. Zlom medenice
  35. Zlom križnice
  36. Zlom trtice (na kratko, težave pri pacientih)
  37. Zlom stegnenice (pri zlomu diafize stegnenice lahko pride do obilne krvavitve in šoka)
  38. Zlom golenice (pri športnikih smučarijih je pomembna višina čevlja, saj zlom v višini a. nutriciae lahko povzroči slabo celjenje)
  39. Pnevmotoraks (definicija, razdelitev – odprti,zaprti, prva pomoč, premikanje mediastinuma, zakaj je nevaren? Premik in stisk mediastinuma, kam se premika diafragma pri vdihu)
  40. Mediastinitis in strukture mediastinuma (težka prepoznava medastinitisa – najzahtevnejša kirurška okužba za antibiotičnon zdravljenje)
  41. *Prva pomoč pri tujku v zgornjih dihalih
  42. Šok
  43. Ugriz kače – prva pomoč, kaj če pade v šok=
  44. Dehidracija
  45. Flegmona stopala (zakaj je problematična)
  46. Retroperitonealni hematom
  47. Bolečina (najhujša naj bi bila pankreatična)
  48. Ugriz kače (prva pomoč, kaj če pade v šok?)
  49. Transplantacije (ali so to zahtevne operacije? Ne, kirurgi so izkušeni, so pa dolgotrajne)
  50. Ortopedske operacije zahtevajo največjo antisepso,asepso zaradi težjega prehoda antibiotika v tkiva.
  51. Biološka zdravila (NE prehajajo krvno – možganske bariere)
  52. Pravilno kirurško umivanje, čiščenje op.polja, čiščenje rane, kako šivamo gnojno rano – je ne, vrste niti..(pri kolegici, ki jo je profesor peljal v operacijsko)

NEVROKIRURGIJA

ABDOMINALNA KIRURGIJA

TRAVMATOLOGIJA

TORAKALNA KIRURGIJA

OPEKLINE (agens, globina, površina, kaj je problem – edem,utesnitev, motnje dihanja, ALO, okužbe, nekaj o mehanizmih prestopa tekočin)

OSTALO

Srečno!!