Akutno srčno popuščanje



1. Uvod

1.1. Pomen

Akutno srčno popuščanje sodi med najpogostejše razloge za nujno internistično bolnišnično zdravljenje. V petih letih po prvih znakih akutnega srčnega popuščanja umre polovica bolnikov.

1.2. Opredelitev

Patofiziološko srčno popuščanje opredelimo kot stanje, pri katerem srce ne zmore zagotoviti zadostnega minutnega srčnega iztisa glede na trenutne presnovne potrebe v organizmu ali pa ga lahko zagotovi le ob povišanih polnilnih tlakih ali povišani srčni frekvenci. Klinično ga opredelimo kot sindrom simptomov in znakov zaradi povišanih srčnih polnilnih tlakov in/ali nezadostne tkivne prekrvitve.
Pri bolnikih z akutnim srčnim popuščanjem simptomi in znaki nastanejo v nekaj urah ali nekaj dneh. So lahko posledica akutne, novo nastale bolezni ali nenadnega in hudega poslabšanja kronične srčne bolezni.

1.3. Najpomembnejše razlike med akutnim in kroničnim srčnim popuščanjem

Akutno srčno popuščanje se razvije v kratkem času, zato se organizem nanj le deloma prilagodi. Simptomi in znaki so zato mnogo močneje izraženi, pojavijo pa se pri manjši stopnji okvare srca kot pri kroničnem srčnem popuščanju. Najpomembnejše razlike med posameznimi vrstami srčnega popuščanja so prikazane v tabeli 1. Bolniki z akutnim srčnim popuščanjem potrebujejo takojšnjo diagnostično obdelavo, ustrezen nadzor in pravilno ter odločno zdravljenje.




Tabela 1. Razlike med akutnim in kroničnim srčnim popuščanjem.


ASP Poslabšanje KSP Stabilno KSP
Simptomi Hudi Hudi Blagi do zmerni
Pljučni edem Pogosto Pogosto Redko
Periferni edemi Redko Pogosto Pogosto
Povečano srce Redko Pogosto Običajno
Sistolična funkcija LP Normalna/oslabljena Močno oslabljena Oslabljena
Aktivacija simpatičnega sistema Izrazita Pomembna Blaga
Akutna miokardna ishemija Običajna Pogosta Redka