Ustna vprašanja - prof. Štabuc

Moja izkušnja iz interne ustnega: Dobila sem super pacienta v gastro intenzivi. Imel je meleno in hematemezo, vzrok je bil krvaveč ulkus želodca. Komorbidnost: sb na insulinu, protin, hipertenzija, KOPB. Diagnoza ni bila težka, specializanti ti z veseljem priskočijo na pomoč pri kakšni dilemi, izvidih. Edina slabost je bila, da sem imela samo 45min časa za vso anamnezo in status, ampak je vseeno šlo...

Ustni izpit: Vsa vprašanja se nanašajo na pacienta. Najprej sem mu poročala anamnezo in status, malo sva se pogovorila o možnih vzrokih. Teme ostalih vprašanj pa so bile:
- vzroki melene (iz kje izhaja večina krvavitev), možni vzroki krvavitve iz požiralnika
- Gerb (zakaj to, da rečemo da ima nekdo zgago, ni pravilen izraz...)
- vzroki ulkusa želodca (HP, nsar, tudi klopidogrel!, pri katerih boleznih je ulkus tudi pogostejši - Cushing, sb, th. s KS)
- diagnostika krvi v blatu - testi
- KOPB vs. intersticijska pljučna bolezen
- dva tipa bolnikov pri KOPB - rožnati pihač, modri zabuhlež, v čem se razlikujeta, pri kom je prognoza slabša?
- protin - kako definitivno dokažemo, da gre za protin (punkcija sklepa, najdba kristalov urata), akutna terapija.

Mnenje o profesorju: včasih nisem čisto vedela, kaj hoče od mene da mu povem. Zna se zgodit, da če ne boste vedeli kake stvari odgovorit, se bo kar naenkrat totalno razhudil ;), čez pet minut bo pa spet čisto ok. Očitno tak pač je, je treba to vzet v zakup. Smeje se pa ne prav rad. Oceno sem dobila premosorazmerno znanju, tako da all in all, vredu izpit. Pa še hitro je blo konec.

Srečno!

You have no rights to post comments

Uporabniški račun