Ustna vprašanja - prof. Rakovec

Prof. Rakovec je kardiolog stare šole ljubljanskega KC, ki je dolga leta konkurirala z nemškimi in zahodnoevropskimi silami, svojo vodilno vlogo pa je prevzela v jugoslovanski medicini in jo na Balkanu drži še danes. Prof se ne predaja rad novim tehnologijam, ampak želi da trezno premislimo o patofizioloških osnovah in klinični sliki bolnika. Preizkave uporabljamo zgol za potrditev naših hipotez. Rad pokomentira tudi srčne tone in njihovo fiziološko in pafi osnovo.

Na izpit se gre v 7 nadstropje kardio oddelek.
Ob prihodu na oddelek je dobro prijavit svojo prisostnost kot študent za izpit, tajnice nato obvestijo sestro Dano (ženska okoli 40-let, 165cm višine, skodranih temnorjavih las). Ona prinese taso na kateri so pripomoæki za opravljanje telesnega pregleda (rokavice, lučka, kladivce za reflekse, šivilski meter, palčke za ogled žrela).
Pacienti so izbrani s strani profesorja en dan prej, so iz katere koli sobe. O študentu ki jih bo meu na izpitu so predhodno obveščeni.

Bolniki imajo lahko vse kar piše v poglavju o srcu, perifernih žilnih bolezni se ne učit, aorto pa ja.
Čas za pregled bolnika in popis anamneze, statusa = 2h, vse je treba napisat na A4 beli list ki ima v desnem kotu žig oddelka (če hoče kdo kaj podtaknit, naj pomisli na ta žig).

Ustni zagovor: najprej vse o pacientu anamneza, status, pol pa on doda še koronarografijo in EKG ali rtg okoli tega teče cel izpit. EKG je osnova vsega pri njem, hoče vedet vse in želi da se, sistematično pregleda, (kot v priročniku oxford): frekvenca, ritem, QRS, spoj ST in T, komentirat je treba izgled odvodov glede na spodni, sprednji (slika če je inf zadaj), stranski in doba QT.

No to je dogajanje ki traja 45min. Oceno da tako kot je bla na pisnem, s pogajanjem (dodatno vprašanje) se lahko doseže več.



------------------------------------------------



Za anamnezo in status sem imela 1 uro ( kar je seveda več kot preveč), ustni izpit pa je trajal kakih 15 min. Dobila sem občutek, da praviloma da eno oceno več kot na pisnem.
Pametno si je pogledati oznake pacemakerjev, saj veste VVIR..