Ustna vprašanja - prof. Matičič

Profesorica je prijazna, ni vsiljiva (ti pusti tok razmišlanja), sprašuje po moje kar tako (nima v naprej pripravljeno), začneš načeloma s pacientom, potem še kakšno bakterijsko obolenje, virusno obolenje, terapija, parazit.

Pri meni sledeča vprašanja:

1. Serozni meningitisi
2. Vzroki generalizirane limfadenopatije
3. Infekcijska mononukleoza (patogeneza, etiologija, DDx, laboratorij, terapija, zapleti)
4. Malarija
5. Stvari na katere smo pozorni pred potovanji (cepljenja, epidemiološki podatki, repelenti, ...) - to je sicer bolj tako vprašala
6. Kinoloni
7. Uporaba tetraciklinov

Pri vsakem vprašanju se debata načeloma razširi, postavlja podvprašanja.



-----------------------



NO to je bil kar eden bolj izcrpajocih izpitov..DOLGO casa traja, sploh ce si drugi na vrsti...tak da tisti ko boste v prihodnje sli zadnji noter si prinesite kaj za pod zob;) Se strinjam z vsem o njej povedanim...nima pripravljeno naprej in se ne sekira kako in kaj sledi cemu..v smislu da ce postavi siroko vprasanje...npr. transuretralne infekcije..s cim zacnes in koncas..vprasanja se ponavadi ZELO razsirijo in tako se zgodi da si na ustnem izpitu dve uri;) Ampak sta zelo prijetni dve uri;)) MOja vprasanja:

1. pacient: meningoencefalitis...ZELO pozorni morate biti na pregled znakov meningitisa, in sicer po smernicah ki so spredavan oziroma naucene na vajah...vedno sprasuje tudi diferencialno diagnostiko in utemeljitev...kateri znak, podatek te je navedel;) prosti tok razmislanja;)

2. Transuretralne bolezni
3. Pasovec
4. HEpatitis B
5. Kinoloni, interferon alfa,lamivudin

Mene je vse sprasevala kot da bi pri vsakem vprasanju imela enega tipičnega pacienta in bi morala vse vedeti...torej epidemiologijo, predisponirajoce faktorje, povzrocitelje, postavitev diagnoze in mozne diferencialne diagnoze, potek bolezni, zdravljenje in zapleti;=)
Drugace pa super izkusnja;)