Ustna vprašanja - doc. Arnež

Hej hoj!

Za vse tiste, ki ste se prijavili na izpit iz infekcij k dr. Arnezovi...Koncno par novih vprasanj!:)

Izpit smo imeli danes ob 7.45, najprej nas je peljala do pacientov, cez kake pol ure pa smo se zbrali pri njej v kabinetu. Izpit smo delali trije, vsi naenkrat, ceeprav nas je vprasala, ce zelimo posamicno. Za anamnezo in status se ne prevec sekirat, ker sprasuje samo najbolj ocitne stvari, ceprav je po moje dobro, da oboje poves cimbolj sistematicno. Drugace pa samo poslusa in nic ne komplicira. Najprej smo potem govorili o okuzbah, ki smo jih videli pri pacientih (dvakrat VZV-norice in pasavec in enkrat septični artritis in angina-sami otroci-ampak so bile mame zraven). Mal povprasa o zdravljenju, povzrociteljih in morebitni profilaksi...

Vprasanja so bila pa naslednja:

-bakterijski povzrocitelji drisk (plus zdravljenje, kaj so driske, katere so indikacije za zdravljenje...)

-bakterijski meningitis (patogeneza-zrelo-kri-meninge, diagnostika, povzrocitelji, profilaksa-cepiva za HiB,pnevmokok...)

-bakterijske pljucnice(v tanovi knjigi-angleski-pise, da je empiricno zdravljenje z makrolidi, ampak ona hoce slisat peniciline)

-EBV(zapleti, klinicna slika, ce jo hocte impresionirat povejte, kaj je Duncanov sindrom-pomanjkanje Ig samo proti EBV, X vezana mutacija...)

-KMV(dva stadija, podoben erlihiozi-pazit, ker je le-ta zivljenjsko nevarna, izzveni sam, terapije v obliki antiviretikov ni)

-influenca (zapleti, kdo je bolj ogrozen, zdravila...)

-erlihioza(levkocitopenija in trombocitopenija!...podobna slika kot prva faza KMV okuzbe, morule!)

-toksoplazmoza(nacini okuzbe, kdo je bolj ogrozen,kako se zdravi)

-toksocara canis(ocesna, visceralna larva migrans, eozinofilija!, dokaz s specifičnimi protitelesi)

-makrolidi

-aminoglikozidi(G- bakterije, kuga, TBC, bruceloza,Vibrio ch., sinergija z beta laktamskimi...toksicnost)

-cefalosporini

Drugace je pa res zeeeelo prijazna zenska, pravi da ocene res niso vse (aja dobili smo dve devetki in eno sedemko-ocenjuje navzgor)...Res fajn izpit, v nasprotju s tem, kako stresno je bilo ucenje!Priporocam, pejte k njej!:)))))