Ustna vprašanja - prof. Čižman



Nekaj vtisov z izpita: dobila sem 16-letnega fanta z lupusom in zeloooo pestro zdravstveno zgodovino (ful fajn sogovornik), sprejet je bil prejšnji dan zaradi driske, bruhanja, 40 vročine, urtikarialnega izpuščaja in hipotenzije (70/30!). Danes je bil že praktično dober, ampak si lahko predstavljate, kaj zanj pomeni ena infekcija.. (ima cel kup zdravil, od medrola naprej..). V statusu, razen posledic terapije za SLE, ni bilo nič. (Izpuščaj je takoj izginil.)
Potem dobiš papirnate paciente (midve s kolegico sva jih vsaka po 5) in dovolj časa, da naštudiraš, kaj jim je.
Sledi debata: kaj je pacientu, najverjetnejši vzrok, terapija, zapleti. Pri mojem so sumili na salmonelo.. (kako bi jo diagnosticiral!) Kolegica je dobila punčko s sumom na endokarditis po salmoneli.
Papirnati pacienti pa: alkoholik s pljučnico (najverjetneje aspiracijska, terapija..anaerobi!), 70-letnica po influenci z znaki pljučnice (zapleti influence – prim. virusna pljučnica, sek. bakterijska, meningitis, encefalitis, miozitis, rhabdomioliza, miokarditis, reyev sy,..kateri najverjetnejši povzročitelji sek. bakt pljučnic), diabetik z nekrotičnim vnetjem stegna na mestu, kjer si vbrizgava inzulin (povzročitelji, vnetja kože in mehkih tkiv, terapija..), 5-tedenski otrok z oslovskim kašljem (cepljenje, zapleti bolezni, terapija, zakaj obolevajo odrasli in za koga predstavljajo nevarnost), bolnik z meningokokcemija (cepivo, kdo je v nevarnosti, ali damo profilakso zdravstvenemu osebju, potek bolezni, različne oblike – asimptomatska, perakutna, kronična). Sledilo je še vprašanje o penicilinu – kaj daš pri alergiji na penicilin. Kolegica je “dobila paciente” z meningokoknim meningitisom, bronhitisom/pljučnico, virusne driske, bula na vratu po izdrtju zoba (in podvprašanje o Aktinomicetah! – oz. “kaj še povzroča zelo trdo bulo in infekcije v ustni votlini, pa take rumekaste “kristalčke” dela”)..
Ostalih grehov se ne spominjam
Name je profesor pustil zelo dober vtis, razgledan, korekten.. kul!
In ja.. tudi jaz sem mislila, da se vseh tistih zdravil ne da naučiti, ker vsi nekaj strašijo, kolk to zahtevajo.. Res je, moraš jih znat. Ampak na koncu tudi pri antibiotikih najdeš neko logiko (ali se pa samo tolažim, da sem jo našla )
Pa še to: nekak se ne obnese teorija, da poleti dobiš klopne bolezni, pozimi pa pljučnice.. Vsaj danes se ni. Je pa res večja verjetnost, da te doleti kaj “sezonskega”
Srečno! Pa mirne živce!

Mateja