Ustna vprašanja - prof. Geršak

profesorica je zelo prijazna, profesionalna in resna, a se vedno ena tistih ki spodbujajo tvoje mozganèke k razmisljanju (zanimivo je da takoj ko zaènes govoriti in debatirati z njo, izpuhti vsa trema).

Pri sprasevanju se malèek opre na oceno iz praktiènega dela izpita tako da je tisto izhodisèe. S kolegico sva na praktiènem imeli dr.Trojnerjevo, ki je bila prav tako super - opis anamneze ginekoloske pacientke, DD, nekaj malega vprasanj in opis anamneze in stanja noseènice - tukaj morate dobro vedeti vstave in polozaje, ne zamesati posameznih pojmov. Sicer pa ne komplicira in da lepo oceno. Ni vam treba pri statusu opisovat splosnega statusa, samo tisto kar je bistvo tega predmeta.

No, ustni pa gre potem takole - kot je ze nekdo napisal, sam si izberes ali èakajo ostali izprasevanci zunaj al so vsi skupaj not ko enega sprasuje. Pogleda kaj si mel na seminarju, vprasa kaksni pacientki si imel...In potem si iz glave spomni 5 vprasanj (izkljuèi teme seminarja in teme pacientk... zdej na to se ne preveè zanasat, mogoèe se bo kdaj premisnla pa ravno te teme vprasala...). potem ko daje drugemu vprasanja mas ti èas za pripravo, dobis papir da si kaj napises...

Vprasanja se res ponavljajo, nekatere teme so ji oèitno res vseè, gre pa za same nasplosno pomembne teme - torej ne bo vas sprasevala neke ekzotike, pa tudi vi ji ne nalagajte o nekih ekstremno redkih boleznih kadar vas prasa diferencialko kakega simptoma. Ni potrebno ravno strelat odgovorov da bi bila zadovoljna, rada vidi da znas razmislat, niso pa redke tudi izjave tipa: "no, jst vem da vi to veste, samo spomnit se ne morete zdele.,..dejte se malo pomislit", in tudi zelo pomaga z namigi in podvprasanji. Usmerja, èe ne ves dalje.

No, pa se vprasanja od vèeraj:

1. Ne-maligni tumorji maternice
2. diferencialna diagnoza akutne boleèine v spodnjem delu trebuha (samo za nasteti... Najbols boste nrdili èe prvo reèete SPLAV, o rupturah velikih zil pa lahko èisto na koncu poveste, ker je to zelo redkost...splav je pa druga najpogostejsa krvavitev iz rodil, takoj za menstruacijo)
3. Krvavitve v 3.trimestru noseènosti
4. Medenièna vstava
5. Oralna kontracepcija

1. Torzija pecljatih organov
2. Zunajmaternièna noseènost
3. Prednoseèniska hipertenzija (omenite da èe prej ni bila spoznana jo lahko v noseènosti spregledamo èe nismo pozorni, saj se tlak fiziolosko malo zniza. Problem je pa zlasti podvrzenost preeklampsiji... Kako bi ta zaplet odkrili? Klinièna preiskava pa proteini v urinu!!!).
4. Spontani splav
5. Pomenopavzalna krvavitev
6. Fizioloske spremembe PO noseènosti in problemi perpueralnega obdobja (vnetja, krvavitve, mastitis...) - za zvisevanje ocene.



Sicer se zna zgoditi da jo boste "malo" èakali (naprimer do 14.30 in da bo potem izpit trajal do 16h) ampak se splaèa! Res je bil fajn izpit. To da naj ne bi dajala visokih, tudi dvomestnih ocen, je pa zdej ze nekajkrat preverjeno ovrzena teza, tako da brez skrbi... Pa tudi vprasanja niso bog ve kaj, literatura po kateri sprasuje pa je: Pajntarjevo porodnistvo in 10teachers ginekologija. Iz 10teachers porodniskega dela se splaèa morda prebrati poglavja o embriologiji in placentaciji ter poglavje o fizioloskih spremembah v noseènosti. Tu res pise vse kar morate za njen izpit znati.
Pa sreèno!