Ustna vprašanja - prof. Kržan

- noradrenergični in acetilholinski receptorji
Povedala sem nekaj splošnih stvari (vrste receptorjev), podrobneje se je ustavila pri muskarinskih in beta adrenergičnih.
Potem je še želela vedeti, zakaj ne moremo dajati večdnevne infuzije noradrenalina (fora je, da se beta receptorji desenzitizirajo, zmanjša se jih tudi številčno, in sicer tako da se internalizirajo in razgradijo v endosomu, zato infuzija noradrenalina ni indicirana).

-opioidni receptorji
Spet ji poveš klasiko, pač vse kar znaš o tem. Potem mi je pa rekla, naj kaj več povem o morfiju, tramadolu in fentanilu. Fentanil je zelo lipidotopen, zato ga uporabljamo kot obliž. Pri morfiju in tramadolu pa je želela slišati, da je pri tramadolu aktiven prvi metabolit, pri morfiju pa drugi metabolit (z gukoronidom) in kot zanimivost: določen procent slovencev nima citokroma p450 za mtb tramadola, zato pri njih ni učinkovit, to vidimo po 4-6h (kar je tudi njegov razpolovni čas), in ga takrat zamenjamo z drugim analgetikom

Na splošno se mi zdi, da le stežka da višjo oceno, kot si jo dosegel na pisnem. Naj pa poudarim, da so zgornja vprašanja res verjetno za najvišjo oceno, tko da ne se ustrašit;)

Kolegica poleg mene:
- antitusiki
-zastrupitev z organofosfati






-etiološko zdravljenje parkinsonove bolezni:
Hmmm, tle je fora, da parkinsona ne zdravš etiološko, ampak simptomatsko, tko da pol naprej sm govorila o tem. Pol je seveda hotla vedt, da če bi jz zdej zbolela, če bi se sama hotla zdravt z Levodopo, odg je,da sčasova moraš itak prešaltat nanjo, je neizogibna. Btw, ko sm ji omenla bromoktriptin, je rekla, da tega se pa že leta ne nuca ker je zastarel (ne glede na to, da je omenjen v pafi in v r&d, ampak pustmo to:));

-mehanizen delovanja zdravil v perifernem živčevju; kar mi je pa zamenjala za
zastrupitev z biocidi
Tle sm obrnla zadevo na OP, ker sicer bi lah bl mal povedla- tisti insekticidi in defolianti so res največja neumnost pr farmi, če mene vprašaš:), pol me pa pač vprašala znake, in zarad česa se umre konc koncev (zaradi resp.odpovedi- na nivoju žm stika na diafragmi!), pa še kratica SLUD, ki jo hvala bogu vemo od pafija:))

No, drgač mislm, da tale vprašanja ne koristjo vam, ki greste na tale rok, ker jih daje na stran, bo pa koristl menda drugim:)))

Itak se pa že vnaprej odloči, kšno oceno boš dobu- na osnovi pisnega, pol je bolj ko ne useen, če kej poveš (no ja najbrž ni fajn, da si tih, ker pol dobiš manj:))

Je pa ful u redu in se tam namalaš zgolj formalno:))