O iskanju

Poznaš te kratice?
¤ MF
¤ CMK
¤ DŠMS
¤ SIDSIC
¤ STPM
¤ ARHIMED
¤ MPL
 Domov  Forum  Dobrote  Bolšjak  Pošlji prispevek  Kazalo  RSS

Kirurgija » Seminar


 Vir: Rok
 Datum: 9.8.2011
 Pogledov: 1127
Potegni dol in shrani
Prenesi datoteko
(123 kb)
 Komentiraj
  Natisni
  Dodaj med priljubljene

Odprti zlomi
PDF

Izvleček:

Znacilnosti odprtih zlomov sta poskodba mehkih tkiv in komunikacija z okolico prek nastale rane. Odprte zlome najpogosteje razvrstimo po klasifikaciji po Gustilu in Andersonu. Najpogostejsi je odprti zlom diafize golenice, sledijo distalna podlaket, diafiza stegnenice in distalna golen. Najpogostejsi vzrok zapletov odprtega zloma je kontaminacija rane bakterijami, zato je zelo pomembna cim prejsnja antibioticna profiiaksa poskodovanca. Kljucen del kirurske oskrbe je temeljita nekrektomija in spiranje rane. Zlom ponavadi ucvrstimo s primarno notranjo fiksacijo. Za dober funkcionalni izid je pomembna cim prejsnja rehabilitacija. Najpogostejsa zapleta sta nezarascanje zloma in okuzba rane.
Kljucne besede: odprti zlom, klasifikacija, poskodba mehkih tkiv, kontaminacija rane, antibioticna profilaksa, kirurska oskrba, okuzba


Ni komentarjev.

Dodaj komentar:
Ime:

Komentar:ena plus sedem je enako
(z besedo):


Domov ¦ Dobrote ¦ Forum ¦ Pošlji prispevek ¦ Impresum in navodila ¦ Kazalo ¦ Kontakt
Te strani predstavljajo informacijsko gradivo za študente medicine in stomatologije in ne morejo nadomestiti obiska pri osebnem zdravniku ali specialistu. Če menite, da potrebujete zdravniško pomoč, se obrnite na izbranega zdravnika ali na ustrezno zdravstveno ustanovo.
Medenosrce©1998-2014

www.mc-betnava.si