![]() ![]() |
Spr zakona- obvezno zavarovanje za študente do 26. |
Odgovori
|
| Avtor | |
April
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Tema: Spr zakona- obvezno zavarovanje za študente do 26.Objavljeno: 02.9.08 ob 14:00 |
|
Kopirano iz RTV SLO
Nekateri študenti ostali brez zavarovanja Obvezno zavarovanje le za študente do 26. leta Slovenija, včeraj ob 15:49 Ljubljana - MMC RTV SLO/STA Novela zakona o zdravstvenem zavarovanju je študentom, starejšim od 26 let, odvzela dozdajšnjo pravico do obveznega zdravstvenega zavarovanja, opozarja študentska organizacija. Spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v 12. členu določajo, da je zavarovanec zdravstveno zavarovan kot družinski član do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti. Novela zakona je začela veljati sredi julija. Študenti si bodo tako morali obvezno zdravstveno zavarovanje kriti sami. Za osebe brez kakršnih koli dogodkov obvezno zdravstveno zavarovanje stane 14 evrov, dodatno zdravstveno zavarovanje pa približno 22 evrov mesečno. Prej je bilo zdravstveno zavarovanje študenta vezano na status študenta in je izviralo iz zdravstvenega zavarovanja staršev, po novem pa je to vezano na starost študenta, so pojasnili v Študentski organizaciji Slovenije. Opozorili so, da novela zakona krči študentske pravice in obremenjuje študente z dodatnimi stroški. Dodali so, da predlagane spremembe zakona niso bile javno obravnavane ne na delovni skupini sveta vlade, ki jo ministrstvo za zdravje ni sklicalo že dve leti, ne na svetu vlade za študentska vprašanja, čeprav tako določa državna zakonodaja, ki ureja obravnavo zadev, ki se dotikajo študentov. Žiberna: ŠOS javno obravnavo novele očitno spregledal Državni sekretar na ministrstvu za zdravstvo Darko Žiberna je v odzivu dejal, da je bila novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v javni obravnavi, šla je skozi vladno in parlamentarno proceduro in jo je ŠOS očitno spregledal. Dodal je, da je bila novela usklajena znotraj socialnega sveta in vse rešitve so bile znotraj sveta tudi usklajene. Drugačno rešitev, ki bi jo predlagali študentje, bi bilo treba po Žibernovih besedah, uskladiti z vsemi partnerji tako, da bo šla skozi ves proceduralni postopek. V Študentski organizaciji Slovenije so ministrstvo za zdravje pozvali, naj študentom razloži, zakaj jim je odvzelo dozdajšnje pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. A. M. |
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.9.08 ob 17:05 |
|
? Zakaj za vraga se o tem piše po tem, ko je bila novela zakona že sprejeta? Kar spremljam dogajanje po Sloveniji, ampak prvič slišim za tole. Še kakšni linki do ZZZS? To velja za vse ali samo za nove študente? |
|
![]() |
|
Alekto
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 02.9.08 ob 19:15 |
|
To velja za vse...
Mislm a nebi mal pomisll da obstajajo študenti, ki so vse izpite delali redno, niso ponavljali letnikov in vlekli statusa, pa bojo mogl vseen to plačvt... Študij medicine traja mejčkn dl kot ostali faksi... Najbolš da nam ukinejo status, vzamejo še vse ostale pravice(bone, štipendije,...) in po 26 letu obravnavajo vse kot izredne študente... |
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 08:42 |
|
Klical za ZZZS. Tudi oni so šele prejšnji teden zvedeli za "novo idejo" nase vlade in imajo precejšnjo zmešnjavo zaradi tega. Tako da zaenkrat smo še zavarovani, bodo pa začeli razpošiljati obvestila, na kateri dan nas bodo odjavili in kdaj si moramo potem sami urediti zavarovanje.
Tako da zaenkrat ni panike... bodo obvestili, kdaj bo treba začet nosit €€€. Glede na to, da je to zakon, ki polni državno blagajno, tudi ni nekega upanja, da bi "The great fall of JJ" izboljšal situacijo. Saj čisto ideološko gledano je zakon ql... pač stimulacija hitrejšega zaključka študija. Samo zoprno je, ker zadevo uvedejo iz danes na jutri. |
|
![]() |
|
_nini
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 10:51 |
|
ja pa za naš študij velja enako?al je glede na to d je 2 let daljši tud zavarovanje recmo do 28.? to bi blo nekako fer.
|
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 11:10 |
|
|
![]() |
|
krtek
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 12:07 |
|
:)
|
|
![]() |
|
Larisa
Predstavnik letnika
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 12:07 |
|
Jernej: LOL big time
|
|
![]() |
|
daša
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 03.9.08 ob 12:16 |
Jernej, maš res.
|
|
![]() |
|
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 08:13 |
|
Morda ne bi bilo slabo, ce bi koncno enkrat medicinci stopili skupaj in naredili nekaj zase in za tiste, ki bodo kmalu v podobni situaciji.
Trenutno je morda se najlazje, saj nihce se ne ve, kako in kaj bo, tudi na ZZZS cakajo na sprotna navodila. Konec koncev ce 36 mnozimo z 12, vsota niti ni tako majhna in ce imajo vsi ostali studentje te ugodnosti, zakaj bi bili prikrajsani mi, ki imamo daljsi studij?!?!? Hkrati bodo enake novosti vpeljali na podrocju republiskih stipendij - torej naj bi vsi stari nad 26 let ostali brez se tako potrebnih evrov. Hitro preracunajte, kdaj boste dosegli to mejo, in videli boste, da imamo razlog, da opozorimo na krivico, ki se nam dogaja. |
|
![]() |
|
daša
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 13:17 |
|
A misliš, da vladniki pa ne vejo, da mamo mi daljši študij?
Če ne drugega bi lahko Uršika opozorila velikega JJ na to malenkost. Saj vejo. Pa jim ni mar. Pa saj nismo samo mi. Farmacevti, veterinarji, strojniki... tudi njih to udari. Sicer nas bolj, ker bodo morali plačati tudi tisti, ki bodo prvič redno vpisani v absolventa in niso nikoli ponavljali, ampak če greš eno leto kasneje v šolo pa tudi na farmaciji itd. prideš v podobno situacijo. Pa saj smo že pri študentskem delu na slabšem. In konec koncev tudi evro 26 za vlake izgubiš pred koncem študija...itd itd... Ja, zelo sem za, da nekaj naredimo. Samo ne vem točno kaj. Tej državi pa žal ni važno kdo plačuje, dokler se državna blagajna polni. Sem prva, ki bom šla organizirano opozarjati na take stvari, ampak nimam pa ravno velikega upanja, da bo zato kaj bolje. |
|
![]() |
|
krtek
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 15:21 |
|
@daša: Kaj narediti? Na volitve greš 21.9. in voliš SD.
Uredil krtek - 04.9.08 ob 15:22 |
|
![]() |
|
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 17:47 |
|
Dasa,
morda vejo, morda so pozabili. Pa saj to niti ni vazno. Trenutno je na nas, da opozorimo na to, kar se dogaja, kajti ce bomo le tiho sprejemali take neumnosti, bomo vedno na slabsem. Res je, da imajo tudi drugi dolg studij, vendar vsi vsaj 3 semestre manj kot mi. Pa saj to niti ni tako vazno kot dejstvo, kako lahko ob veljavnem statusu nimas pravice do zavarovanja?!?! Naslednji korak bo ukinitev bonov in se cesa. In mi bomo ves cas tiho in cakali, da kaksna poslanska rit kaj naredi za nas?!?! Zato pa je studentski svet in ostale organizacije, da se borijo za pravice studentov. Ne vem kako to, da se se nic ne dogaja. In se to, dokler sami ne bomo verjeli, da je lahko bolje, vejetno res ne bo. Upam, da je med kolegi studenti kaj vec pozitivnega prepricanja. |
|
![]() |
|
April
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 20:28 |
|
Se strinjam, da bi morali opozoriti (če so spregledali namerno ali nenamerno sploh ni važno) - vsaj oglasiti se moramo, preko študentskega sveta.
Sicer pa ali sploh katera populacija pri nas plačuje obvezno zavarovanje direktno iz žepa??? Saj brezposelnim jo občina stalnega prebivališča, zaposleni pa v celotnem davčnem paketu. |
|
![]() |
|
medicinka08
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 21:36 |
|
****, popolnoma se strinjam s tabo! Slovenci spet dokazujemo, da smo tipični hlapčevski narod. Pomislite samo na Francoze, ki imajo hrbtenico in so pripravljeni it na cesto za vsako stvar, ki se jim zdi, da jim krati pravice.
Tudi jaz ne podpiram »večnih študentov« in se popolnoma strinjam, da se bonitete študija izkoriščajo samo omejeni čas in 2 dodatni leti (absolvent + 1 leto ponavljanja/podaljšanja absolventa) se mi zdita ravno pravšnji. In tukaj smo študentje, ki imamo študij daljši od 4 let, v neenakopravnem položaju in se, vsaj po moji interpretaciji, krši zakon o enakopravnosti državljanov. Verjemite mi, da bi lahko marsikaj spremenili, vendar se nobenemu ne da ukvarjat s tem in raje godrnja na kavču oziroma nobenemu ne gre tako slabo, da bi bil pripravljen urgirat ali pokazati vsaj malo solidarnosti sočloveku, ki mu gre slabše od njega in ga bodo te spremembe krepko udarile. Jaz sem že dopolnila 26. let, nikoli ponavljala ali pavzirala, povprečje imam zelo dobro in se imam za uspešno študentko. Ker nimam nobenih prihodkov, že od kar pomnim delam preko študentskega servisa. Zaradi zdravstvenih težav mi je ostalo še nekaj izpitov in si bom letos (prvič) podaljšala absolventski staž. No, in ker že imam 26 let, mi država od študentskega dela trže 25 % davka, po novem bom pa vsak mesec še plačevala zdravstveno zavarovanje, kar me bo vsaki mesec stalo dodatnih 40 €. In ja, država me meče v isti koš s študenti, ki so že iskoristili 2 leti bonusa in, najverjetneje, izkoriščajo sistem. Meni pa ta demokratična država ne omogoča niti, da normalno diplomiram in izkoristim bonus, ki ga ponuja drugim! Vsi tisti, ki ste rekli, da se nič ne da spremenit, se motite. Podobno je bilo tudi z zakonom o uveljavljanju vzdrževanih članov, ki je staršem dovoljeval, da lahko uveljavijo otroke, ki se redno šolajo, a le do 26. leta. Ker je bilo kar nekaj pritožb, so dopolnili zakon, in dodali, da to ne velja v primeru, da je imel otrok daljšo bolezen oz. poškodbo ali, da traja njegovo šolanje na visoki stopnji pet ali šest let. In kaj se da narediti? Lahko pišemo pisma bralcev, pritožbe na ministrstvo, zbiramo podpise, gremo na TV,... Vendar tukaj se vprašam, kje je Študentska organizacija, da bi se zavzela za nas? Kje je bila v času sprejemanja zakonov (zakon je izšel v Uradnem listu že 25.7.2008)? In tukaj se še potrdi moj občutek, da jih študentje v resnici sploh ne zanimajo in da se večina bori le za denar ... |
|
![]() |
|
andras
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 22:14 |
|
Dne 24.08.2008 je pričel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-K), (Uradni list RS, št. 76/2008 z dne 25.07.2008). Z 12. členom navedeni zakon spreminja določbo 22. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako, da postavlja starostni limit 26 let za vključitev v obvezno zdravstveno zavarovanje kot družinski član – otrok.
Za osebe, ki so že dopolnile 26 let, obvezno zdravstveno zavarovanje na tej podlagi kljub veljavnem potrdilu o šolanju tako ni več dopustno. Zavezanci za prijavo morajo za zavarovane osebe, ki jih prijavljajo v obvezno zdravstveno zavarovane kot družinske člane – otroke, in bodo v času veljavnosti priloženega potrdila o šolanju dopolnile 26 let, z dnem dopolnitve 26. leta vložiti odjavo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja po predmetni podlagi. Zavarovane osebe, ki so med časom veljavnosti potrdila o šolanju dopolnile 26 let, si morajo najkasneje v 8 dneh po dopolnitvi 26. leta urediti obvezno zdravstveno zavarovanje in posledično tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj postanejo s tem zavezanci za doplačila. Lep pozdrav, Matjaž Novak TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d. |
|
![]() |
|
andras
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 22:15 |
|
Definitivno diskriminatorno do študentov medicine.
|
|
![]() |
|
_nini
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 22:21 |
|
ja kam se lahko obrnemo?Kamor pišem z vprašanji,se seveda ignorira. a se bo tudi nas DŠMS poleg drugih štud.organizacij kaj zmigal ali kako je zdaj s tem?dajmo dajmo neki.
|
|
![]() |
|
andras
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 04.9.08 ob 22:30 |
|
Ne vem... za začetek pomojem mora folk sploh zvedet... kokr se pogovarjam vsi prvič slišijo.
|
|
![]() |
|
jerry
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 00:16 |
|
Super. Zdej nej nam sam še šolnine uvedejo, recimo za medicino ene 3000 € na letnik, pa bo državna blagajna še bogatejša. Pa mogoče še bone ukinit, pa štipendije zreducirat pa se bo spet neki denarja nabralo. Res je najlepše šparat na študentih.
Itaq večina folka misli, da bomo vsi študentje medicine takoj po končanem študiju odpiral privat ordinacije, mel 7k € mesečne plače in usak svojga bemfla u garaži. Živela Slovenija! |
|
![]() |
|
medicinka08
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 00:23 |
|
Študentske organizacije fakultet, ki so diskriminirane, bi se morale med sabo povezat in nastopit proti vladi. Le tako bi se kaj doseglo.
Jaz ne bom obupala in že pišem okoli, upam le, da me DŠMS in ŠOU pozitivno presenetita in vsaj enkrat potegneta z nami! |
|
![]() |
|
krtek
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 01:57 |
|
DŠMS je apolitična organizacija, tako da se obračaš na napačen naslov. Kontaktiraj raje ŠOMF - študentska organizacija medicinske fakultete, ki nas zastopa na ŠOU.
|
|
![]() |
|
L'n'B
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 04:14 |
|
[QUOTE=medicinka08]
Vsi tisti, ki ste rekli, da se nič ne da spremenit, se motite. Podobno je bilo tudi z zakonom o uveljavljanju vzdrževanih članov, ki je staršem dovoljeval, da lahko uveljavijo otroke, ki se redno šolajo, a le do 26. leta. Ker je bilo kar nekaj pritožb, so dopolnili zakon, in dodali, da to ne velja v primeru, da je imel otrok daljšo bolezen oz. poškodbo ali, da traja njegovo šolanje na visoki stopnji pet ali šest let. Uf, kje si pa to slišala? Jaz sem namreč cel zakon po dolgem in počez prebral pa nisem nikjer tega zasledil. Bi bilo sicer pošteno do vseh, ampak ne verjamem, da so kaj spremenil. |
|
![]() |
|
David20
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 06:38 |
|
jaz predlagam,da se začne zbirat podpise na faxu ko se začne spet pouk.pa pomožnosti 1.dan,ker nas je takrat največ!ker takrat dejansko celo pride ves folk na faks.tko da bi blo teh podpisov čimveč.kaj menite o tem?ne vem,neki se bi še moglo napisat zravn potem..
misl jst sem tkoj za "ustajo" |
|
![]() |
|
daša
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 07:45 |
|
Lahko pa pišemo Barbari Žgajner Tavš..it's worth a try in ona bo dejansko ozmerjala vlado, da se je to zgodilo.
pa še to... strojništvo in farmacija sta 10 semesterska študija in samo 2 semestra krajša od medicine. in o hlapčevstvu... ja, lahko da smo hlapčevski narod, ampak evolucijsko je, da skrbiš za svoje preživetje, ane? Ne moremo se primerjat s Francozi ali Italijani, ker njihovi mediji lahko popluvajo svojega premiera naprej in nazaj in vsi spoštujejo svobodo govora, v SLO bomo pa državljani plačali stroške tožbe proti svobodnemu tisku DRUGE DRŽAVE, ki sploh ničesar ni obtožil SLOVENIJE kot države ampak samo našega predsednika vlade. evo ti... če bomo razjezili velikega JJ nam bo pa res še šolnine dal. Uredil daša - 05.9.08 ob 07:58 |
|
![]() |
|
d.m.
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 08:24 |
|
Problem je sam u tem, da tut če Janša zgubi volitve, bodo "zmagovalci" jedli drek, ki ga je on skuhal in spet zgubli podporo, čez 4 leta pa bo Janša spet sukal svojo lajno, kak so oni use zajeb***, njihova vlada pa je nardila use. In folk mu bo nasedu, ker itak ne zna ne naprej in ne nazaj gledat. Začaran krog, itak pa sprejema vlada take zakone, da ti slabo grata, od tistih Zoisovih štipendij, ki to zdaj sploh več niso, do tega zdr. zavarovanja, pa še kaj se lahko pričakuje verjetno ja. Kakšne šolnine slej kot prej...
|
|
![]() |
|
Barby_-
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 08:34 |
|
Se strinjam da je treba zadeve dopolnit, da je lepo enakovredno in fer do tistih, ki si to zaslužijo. Osebno mi gre pa na živce to pluvanje (se strinjam da še zdaleč zadeve niso popolne) sam mate očitno preveč pridnih kolegov, ki se jim v takem primeru res dela krivica. Če pa gledaš malo bol okol pa vidiš, da bi se državna blagajna kar lepo napolnila, če bi neki ljudi šlo delat in plačevalo davke ne pa da se hrani na bone in dela preko študenta kaj je pa knjiga in izpit pa niti ne ve in ga tudi ne zanima (tisti, ki pa plačujejo davke, kar bomo prej al slej tudi mi pa to plačujejo). Tudi šolnina, ki bi jo recimo dobil nazaj z obrestmi, ali jo imel štipendirano, če bi biu študent v pravem pomenu besede bi mogoče mal zreducirala to zadevo. Pa mogoče bi šou kdo več za vodovodarja (brez kakršnega koli podcenjevanja poklica) pa bi mal povečal konkurenco in ne bi zaslužili na uro več kot kirurgi...no mal iz teme in te stvari so ble že večkrat obdelane sam treba bi blo res narest selekcijo, ne pa da se na vse koj skače kok je krivično, ker če bi blo normalno sploh ne bi blo treba delat takih omejitev. Zmeri pluvamo čez Slovenijo in kako je drugje bolš in lepš sam če bi pa vse uvedel tko kot je drugje (npr. brez bonov in s šolninami) pa spet ne bi blo prou?!
|
|
|
www.1dva3.si
|
|
![]() |
|
David20
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 08:54 |
|
samo to ne gre metat vse v isti koš.sama veš da se še kako rado kaj zalomi,in da rezultati izpita pač niso odvisni le od znanja.
|
|
![]() |
|
Barby_-
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 09:08 |
|
Lej sej to govorim, mogl bi pomislit na to, da so razlike med študenti, da je treba stvari prilagodit tko, da ne ostane en medicinc k se mu je zalomilo brez podpore...tut to pravim, da če ne bi tok ljudi statusa izkoriščal in ne bi bli vsi v istem košu vrjetno sploh ne bi blo treba delat teh bednih omejitev oz. bi mel tut mi več podpore.
|
|
|
www.1dva3.si
|
|
![]() |
|
daša
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 09:44 |
|
ma ja... sej socializem tud sam zato ni uspel, ker se ljudem ni dalo delat in so vidl, da jim tud treba ni, pa so kr lepo živel...
kje na svetu smo pa že vidli, da bi kdo delal fax in šel v službo čim prej (or. delal karkoli), če mu ne bi blo treba. žal ta država ni fer. ne mormo se odločt a bi bli socialno al kapitalistično naravnani. in ni fer, da so Zoisove, k so kao nagrada za nadarjenost in trdo delo čist enako velike kot republiške, k so finančna pomoč, da sploh lahko študiraš. Ker nadarjeni otroci rabijo več aktivnosti, da zadostijo svojim intelektualnim potrebam in to več stane. evo ga... pa mi povej zakaj je osnova ista pri obeh štipendijah, sam da pri republiški dobiš še 20€ za deficitarnost poklica, pr Zoisovi pa ne. Sam še čakam, da bodo spet uvedli, da je Zoisova odvisna od cenzusa, pol pa bo. In tko naprej... če delaš preko študentskega servisa, da olajšaš finančno breme svojega študija svojim staršem, bam... se zmanjšajo otroške doklade. Če delaš prek študenta, ker rabiš preživet, ker ti starši ne morjo dajat, ne morš zaslužit več kot 400€, ker ti država (ne glede na leta) trga davke... a veš zakaj...ker firme perejo denar preko napotnic, sam da smo študenti s tem ukrepom na slabšem, firme pa ne, ker je njim vseen a dajo 10 študentom 10% od 400 € al enemu študentu od 4000€. inflacija gre v nebo, cene bonov in knjig in vsega tudi., sam moja štipendija je prbita nekje daleč dol. To ni prva cvetka te vlade, pa že prejšnja je mela kakšno... a nej bom vesela, da živim v taki državi in se lepo zavalim na kavč in si govorim da mi je lepo? Mogoč bi ble šolnine s kreditnimi točkami sicer dobra zadeva, sam nekako bodo to uvedl prej kot zvišal plače al pa zbrcali zajebane prfokse s faxov..kaj pa pol... lumpi bojo zmeri najdl luknje za golfat, tisti k resno delamo bomo pa zato najebal. |
|
![]() |
|
Barby_-
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 10:39 |
|
Lej sej to je že zdej, ti k resno delaš naj*beš (vidš konkreten primer v tej temi)ostali najdejo pa lukne, ker majo tut več volje in časa se s tem ukvarjat. To je moj point, učasih so ble bonitete za študente, ker se je splačalo ulagat v njih, ker so s končanim študijem neki vrnl potem nazaj družbi, državi. Zdej pa ni vrjatne, da bi to funkcjoniralo, ker gre preveč ljudi kao študirat samo zarad bonitet in jih zato ukinjajo po spisku kr vsem. Kako prčakuješ, da se naj skupi uzamemo pa protestiramo če mamo čist druge cilje v glavi, ja razn če rečeš kr splošno poglejte medicince kako nastradajo ukinte zakon, oni pa nazaj rečejo poglejmo večino, spustimo mejo čeprou medicinci (in še drugi pa tisti ki zaporedno študirajo...)nastradajo, sam v globalu je pa to za bolši izkupiček. Če bi 1/3 ljudem dal manj bonov bi ti lahko direktno nakazal za Zoisovo. Spoštujem študente, ki delajo poleg študija in dokler se ni začel globalno goljufat tudi to delo ni blo obdavčeno in so spet nastradal kr vsi po vrsti. In ja, to da ti ni treba jit v službo oz. lahk velik bolš živiš ne da greš je lih razlog da se to dogaja. Nisem nikol rekla, da bi šou delat karkoli, če hočeš bit zdravnik greš študirat medicino sam jo morš naštudirat. Če študira veliko več ljudi v generaciji kot je polovica, pomeni, da je tudi zelo veliko ljudi takih, ki intelektualnim izzivom na faksu enostavno ne morejo biti kos, žal, sam sorry ne bi pa rada vidla da nekdo ki enostavno ne mora dojet kaj in kam gleda sila čez 20 let računa most čez dolino, pa če si še tako želi. Al pa nekdo, ki se uči samo po že znanih vprašanjih, kako zavraga naj se potem znajde v novi situaciji...spet sm iz teme. Sam, da bi pa kdo pljuval po teh, ki so dejansko krivi, da je treba zatirat goljufijo ipd. to pa bog ne daj. Aja pe še to, fakultete in prof. pa morajo podpirat te velike vpise, ker so plačane po glavi in seveda vzamejo vsakega kot številko, je pa čist vseen a majo dobre al slabe profesorje, ker to ne šteje. Če ti lahko zbiraš kam boš dal svoj denar glede na to, kdo ti ponuja boljši študij se kaj hitro potrudijo tudi za bolši kader. Pa da nau kdo mislu da jaz kakšno vlado bol al pa manj podpiram, ni še noben kaj velik rešil in tut ne bo ker študentski glasovi preveč štejejo.
Uredil Barby_- - 05.9.08 ob 10:51 |
|
|
www.1dva3.si
|
|
![]() |
|
krtek
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 11:34 |
|
Ja, študentje smo bili in bomo vedno priviligirani. Zaradi nekih zgodovinskih teženj, mladi smo, nimamo rednih dohodkov, smo bodoča inteligenca... Vse lepo in prav. Ko bomo diplomirali (relativno kmalu), pa bomo ugotovili, da so nas presneto ujčkali in da je plačilo davkov pač obveza vsakogar.
@daša: Dobro razmišljaš in prav imaš, da se pere denar prek napotnic. Je pa tu še drug par rokavic. Ta vlada je uvedla davčno reformo, na katero je zelo ponosna (kaj ne, saj odlično polni blagajno). Njena posledica pa je, da revni ostajajo revni, bogati še bolj bogati, srednji razred pa postaja reven. Zato vsak sposoben človek išče luknje in skuša tu in tam kaj prišparati. Študentom (na srečo) še ni treba iskat teh lukenj (razen tistih nekaj perl, ki so pri 26 v drugem letniku filofaksa). Tako da, all around it goes. Sistem je razče*ukan do temeljev. In res je, da bo naslednja vlada jedla gnile pridelke te vlade, ampak edino to je opcija, da se kaj spremeni. |
|
![]() |
|
LesiA
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 12:30 |
|
Bo treba kmalu doštudirat!!!
|
|
![]() |
|
medicinka08
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 05.9.08 ob 13:20 |
|
@ L'n'B: Preberi si del pod 4. točko.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_zaposlitve/dohodki_dijakov_in_studentov/starostna_meja_kot_pogoj_za_priznanje_olajsave_po_zakonu_o_dohodnini |
|
![]() |
|
L'n'B
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 08.9.08 ob 21:14 |
4. Ne glede na tretji odstavek 115. člena se v skladu s šestim odstavkom istega člena za vzdrževanega družinskega člana šteje tudi otrok, ki ima pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju do 26. leta starosti, če neprekinjeno ali s prekinitvijo do enega leta nadaljuje šolanje na srednji, višji ali visoki stopnji, po 26 letu starosti pa, če traja njegovo šolanje na visoki stopnji pet ali šest let, ali če otrok zaradi daljše bolezni ali poškodbe ni končal šolanja v predpisanem roku. Obdobje, v katerem se otrok šteje za vzdrževanega družinskega člana, se v navedenih primerih podaljša za toliko časa, kolikor se je šolanje zaradi navedenih razlogov podaljšalo. Vsebinsko podobno določilo vsebuje tudi četrti odstavek 114. člena, pri čemer je kot pogoj za priznanje olajšave določena dopolnitev 18. oziroma 26. leta starosti. Sem še enkrat prebral pa še vedno ne najdem dopolnitve, ki bi se nanašala na vse nas. Mogoče si spregledala del, kjer piše, da velja za osebo s pravico do dodatka za pomoč in strežbo... Drugače pa nisem pravnik, tako da... kdo bi vedel? Lp |
|
![]() |
|
L'n'B
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 08.9.08 ob 21:21 |
|
Aja še to: so pa naredil izjemo za "otroke", ki imajo 5 in 6 letni študij pri otroškem dodatku.
Na strani Centra za socialno delo: Do katere starosti otroka se lahko uveljavlja pravica do otroškega dodatka? Pravico se lahko uveljavlja kadar koli do dopolnjenega 18. leta starosti otroka (razen izjem, naštetih v nadaljevanju), za otroke, starejše od 18 let pa le, če se šolajo, dokler imajo status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdalj do dopolnjenega 26. leta starosti. Izjemoma se za otroka šteje tudi oseba po 26. letu starosti, če traja njeno šolanje na visoki stopnji pet ali šest let ali če oseba zaradi daljše bolezni ali poškodbe ali služenja vojaškega roka med šolanjem ni končala šolanja v predpisanem roku. |
|
![]() |
|
.ana.
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 08.9.08 ob 21:37 |
namest imen bi lahk uporabu kr X in Y .. ker se ne dodaja sam z JJ tako.. |
|
![]() |
|
Victoriosus
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.9.08 ob 06:44 |
|
Ej, kolegi, a bi lahko pustili predvolilno ozračje in razna zmerjanja oz. hvale političnih strank ob strani? Smo vendar študentje medicine in ne bi smeli naš forum smetiti s propagando. Debatirajmo zakon, okej, tudi mene zanima, ampak politični komentarji ne sodijo sem.
Lp |
|
![]() |
|
.ana.
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 09.9.08 ob 09:32 |
|
eh, more bit mal napeto.. če ne se toook mal dogaja tle ;)
|
|
![]() |
|
FatMike
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.9.08 ob 11:59 |
|
Pravkar dobil obvestilo, da si moram uredit zavarovanje z začetkom novega šolskega leta (torej 1.10.). Do 1.10. smo torej še zavarovani, potem ne več...
Kakšen nasvet za potem? Kaj je njbolj ugodno? Prijava kot občan in najcenejše dopolnilno? |
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.9.08 ob 12:31 |
|
Jaz si še vedno nisem čisto razjasnil, kaj krije obvezno in kaj dopolnilno zavarovanje... Lahko kdo morda to napiše ali poda kak link? |
|
![]() |
|
mystique
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.9.08 ob 15:15 |
|
link1
Tu lahko poiščeš, kaj je obvezno in kaj dopolnilno... link2 Tu pa poglej 23.člen Preprosto povedano, pri obveznem zavarovanju vidiš pri 2-6. točki 23. člena neke procente, koliko ti obvezno zavarovanje krije. Po moji logiki, ti dopolnilno zavarovanje zviša te odstotke do polne vrednosti. Edit: sem že hotela rečt, da mi je žal, ker ne znam linkov delat, ampak samo url-je kopiram, pa sem se odločla, da vseeno poskusim Uredil mystique - 17.9.08 ob 15:19 |
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.9.08 ob 22:34 |
|
Hvala! Torej je obvezno zavarovanje ena velika bedarija, ker brez dopolnilnega si še vedno v vseh primerih samoplačnik. Great... zakaj enostavno ne rečejo "zavarovanje" in je to to. |
|
![]() |
|
zuzy
Uporabnikov profil
Pošlji zasebno sporočilo
Objavljena sporočila
Pojdi na uporabnikovo domačo stran
Dodaj med prijatelje
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 17.9.08 ob 22:44 |
|
Ker se to vprašanje špara za strokovni izpit :D Tole je s strokovca junij 2008 [en od 3000 prispevkov :D]
V: katere vrste zdravstvenega zavarovanja poznate O: Hja no, obvezno in prostovoljno. V: Res je. In kaj vse pokriva obvezno O: Ne vem čisto natančno, nujne storitve in neka zdravila… V (prekine): Kaj pa ostalo O: Ja, doplačat ali pa prostovoljno. V: Tako je. Se vam ne zdi, da bi lahko prostovoljno ukinili in združili z obveznim, kajti… (20 s monologa, kjer prijazno kimaš). |
|
|
"Demokracija je to, da te nekdo pošlje v kurac, ti pa greš kamor češ."
|
|
![]() |
|
_nini
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.9.08 ob 14:27 |
|
a bomo kaj naredili glede spremembe zakona? ali bomo tiho in pač plačevali? sem dobila odg., tako da so nas kar v isti koš dali,torej do 26.leta.
|
|
![]() |
|
.ana.
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.9.08 ob 18:35 |
|
nism vsega brala, sam kokr sm se js menla z osebo iz zavarovalnice gre le za spremembo v administraciji, kar pomeni da tak študent ne bo več "napisan" pod starše oz. njihovo firmo, ampak bo moral sam na upravno enoto, še vedno pa bo zavarovan brez dodatnih stroškov.
se pa strinjam z victoriosusu ko pravi da je že kr nekej politične propagande tle. Pismo, da bi se en postavu na desno stran.. rajš naj se ne, kr ga bojo zmlel bol ko v kaki križarski vojni ;) |
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.9.08 ob 20:40 |
|
.ana. Obvezno zavarovanje ti načeloma krije občina, dodatno moraš pa kar sama lepo plačat (22 evrov mesečno). Kje si ti slišala, da nimaš nobenih dodatnih stroškov? Zakaj bi se kdorkoli z malo zdrave pameti postavil na stran trenutne vlade??! Zaradi vinjet in malice za srednješolce? LOL :). |
|
![]() |
|
Alekto
Študent (-ka)
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.9.08 ob 20:57 |
|
Ne sj dejansko študenti bomo še zmeri zavarovani(samo da prek občine), tako kot je Jernej reku-obvezno...
Kar pomen da bomo mogl na pregled pri zdravniku evrčke sabo nest... Pa upat da se nam ne zgodi kej hujšga ker drgač bomo bankrotiral... To al pa 22 evrov na mesec
|
|
![]() |
|
Jernej
Administrator
Citiraj Odgovor
Objavljeno: 18.9.08 ob 21:22 |
|
Obvezno zavarovanje = nobeno zavarovanje O tem smo debatirali par sporočil višje. Vse skupaj je samo pesek v oči. Brez dodatnega zavarovanje je treba povsod doplačati. |
|
![]() |
|
Odgovori
|
| Pojdi v | Dovoljenja na forumu ![]() Nimate dovoljenja za objavljanje novih tem Nimate dovoljenja za odgovarjanje na objave Nimate dovoljenja za brisanje svojih sporočil Nimate dovoljenja za urejanje svojih sporočil Nimate dovoljenja za ustvarjanje anket Nimate dovoljenja za sodelovanje v anketah |